След нападението срещу културния център "Крокус сити хол" в Красногорск, Подмосковие разследващите изземат оръжия и боеприпаси от сградата. Това показва кратко видео, разпространено от Държавния следствен комитет на Русия рано сутринта в събота. На видеото се виждат автомат "Калашников" и колани с пълнители, пълнители и много куршуми. Разследващите събрат чували с гилзи.

Видеото е придружено от кратка информация, че оперативните действия на място продължават. Извършва се оглед на телата на загиналите. Следственият комитет потвърждава повече от 60 загинали, като се посочва: "За съжаление количеството жертви могат да се увеличат." Назначават се за провеждане всички необходими експертизи - генетични, балистични, дактилоскопични. Ще бъдат прегледани и всички записи на камери от видеонаблюдението.

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, като се позова на кореспондент на мястото на инцидента, че телата на загиналите към събота сутринта вече са изнесени от културния център. Според властите 133 души са били убити. Все още продължава разчистването на отломките в напълно разрушената от пожара концертна зала и е възможно откриването на още загинали.

Нападението над "Крокус сити хол" започна вчера вечерта, преди концерт на рок групата "Пикник". Няколко въоръжени мъже откриха огън от партерния етаж, продължавайки да стрелят и в други помещения. Според свидетелства те са предизвикали и пожар, който обхвана поне 1/3 от сградата. Пожарникарите се бориха с огъня часове наред, а след като първоначално бе съобщено, че пожарът е овладян, на сутринта отново се появиха открити пламъци. В потушаването на стихията се включиха и хеликоптери.

Над 60 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Русия
Обновена

Над 60 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Русия

Нападателите са били поне трима, "Ислямска държава" пое отговорност

ДАЕШ, афганистанският клон на ислямската организация, в изявление пое отговорност за извършения терористичен акт. В кратко изявление се посочва, че хората й са се прибрали невредими.

115 души от посетителите на събитията в "Крокус" са хоспитализирани, като 5 от тях са деца. 60 от пострадалите са в тежко състояние, по данни на Министерство на здравеопазването на Руската федерация. Здравната служба на Подмосковието публикува обаче списък с имената на 145 пострадали. Министерството на извънредните ситуации пък предостави списък с 99.

При проследяване на събитията ТАСС посочва, че още при първите информации Червеният площад в Москва е отцепен, а мерките за сигурност на летищата и всички културни зали и центрове са усилени. В Москве и Подмосковието бяха отменени всички масови мероприятия.

Телеграм-каналът Baza съобщи, че правоохранителинте органи издирват четирима души в камуфлажни дрехи, които са напуснали мястото на престъплението. Агенция РИА публикува снимка на бял автомобил Renault Symbol с регистрационни номера от Тверска област.

"Новая газета Европа" идентифицира последния собственик на автомобила, който го е продал преди около седмица на брата на своята жена. Той пък заявила, че автомобилът е нужен на негов приятел. Руските медии съобщиха, че автомобилът е бил пребоядисан - преди това е бил черен на цвят.

По-късно се руските медии съобщиха, че се издирва още един автомобил, втори - Renault Fluence сив на цвят.

"Комерсант" съобщи, позовавайки се на правоохранителните органи, че нападателите са имали военна или поне стрелкова подготовка. Анонимни канали в Telegram съобщиха, че терористите са засечени в Брянска област, като един от тях дори е бил неутрализиран.

Официалните руски власти до сега съобщаваха никаква информация по въпроса за терористите. Малко след 10 ч. българско време на официалния сайт на Кремъл беше оповестено, че шефът на руската служба за сигурност ФСБ Александър Бортников е докладвал на президента Владимир Путин за задържането на 11 души, включително четиримата преки участници в терористичната атака в "Крокус сити хол".

Бортников също информира руския държавен глава за работата на ФСБ за идентифициране на базата терористите.

Впоследствие руското вътрешно министерство уточни, че четиримата задържани преки извършители на атентата са чужди граждани.

САЩ потвърждават участието на ДАЕШ в атаката в руската концертна зала

САЩ потвърждават участието на ДАЕШ в атаката в руската концертна зала

Преди седмици са предупреждавали Москва за подготвяните атаки

Според руския депутат Александър Хинштейн, цитиран от Reuters, автомобилът на нападателите е бил забелязан от полицията в петък вечерта в района на Брянск, на около 340 км югозападно от Москва. Те не са се подчинили на разпореждането да спрат. Двама от терористите са били арестувани след гонка с органите на реда, а други двама са избягали в гората. От съобщението на Кремъл става ясно, че те са били задържани по-късно. По думи на Хинштейн в колата са открити пистолет, пълнител за автомат и паспорти от Таджикистан.

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на Ислямска държава е отговорността за въоръженото нападение.

САЩ също така припомниха, че са предупредили Русия през последните седмици за опасността от атака.