Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на Ислямска държава за отговорността за въоръженото нападение в концертната зала близо до Москва. Това съобщава "Ройтерс", като цитира свой източник. 

САЩ също така са предупредили Русия през последните седмици за опасността от атака. Това стана ясно от изявленията на американските власти малко след нападението. 

"Ние наистина предупредихме руснаците по подходящ начин", казва служител, пожелал анонимност, без да дава допълнителни подробности.

Припомняме, че посолството на Съединените щати в Москва на 8 март тази година издаде допълнително предупреждение към американските граждани за предстоящи планове на екстремисти да се насочат към големи събирания в руската столица.

Такова предупреждение направи и посолството на Обединеното кралство в Москва, както и това на Германия.

Над 60 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Русия
Обновена

Над 60 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Русия

Нападателите са били поне трима, "Ислямска държава" пое отговорност

По последни данни повече от 60 са загиналите, а над 140 са ранените при терористичния акт - въоръжено нападение, взрив и последвал пожар. За него отговорност пое ДАЕШ. 

Преди това обаче се стигна до спор относно възможна роля на Украйна в случилото се. 

САЩ отрекоха Украйна да има вина, за което Москва поиска доказателства. По-късно Киев отхвърли участие. 

Според руските данни, хоспитализирани са 115 души. Сред ранените има и 5 деца. Много от пострадалите са в средно тежко състояние.

Международната общност осъди терористичния акт. Руските агенции отбелязаха, че съболезнования са поднесени и от считаните от властите в страната за "неприятелски държави".

Рано тази сутрин пожарът в концертната зала е бил овладян, като в операцията са участвали стотици пожарникари и единици техника. Заради пожара и големия брой посетители в залата много хора са били блокирани дълго време, преди да бъдат евакуирани.