Иран очевидно предполага, че взривовете вчера в Керман са плод на самоубийствена атака или атаки, пише Der Standard. В сряда общо 84 души бяха убити в южния ирански град, когато по време на възпоменателна церемония за убития преди четири години от американски дрон ирански генерал Касем Солеймани, се случиха няколко експлозии.

Най-малко една от двете е била причинена от атентатор самоубиец, съобщи държавната информационна агенция "Ирна" в Telegram, позовавайки се на неназован източник от службите в Керман. Изводите се правят на база анализ на видеонаблюдението в района.

Предисторията на втората експлозия все още не е окончателно изяснена, но и при нея има съмнения, че е плод на самоубийствен атентат.

"Ислямска държава" пое отговорност за двете експлозии в Керан с публикувано изявление в партньорски канали в Telegram, цитирани от Reuters.

Иран обяви днес общонационален траур и отправи заплахи срещу "организаторите", които според официални лица са Израел и САЩ. И върховният лидер на Иран, аятолах Хаменей, обеща отмъщение за двойните атентати.

"Отговорността за това престъпление" се носи "на САЩ и ционисткия режим, а тероризмът е просто инструмент", обяви съветникът на иранския президент Мохамад Джамшиди. Сегашният командир на бригадата Ал-Кудс на Иранската революционна гвардия Есмаил Каани каза, че тълпата в Керман е била "нападната от кръвожадни хора, екипирани от Съединените щати и ционисткия режим".

Иран се закани да отмъсти за атентата в Керман

Иран се закани да отмъсти за атентата в Керман

При експлозията загинаха близо сто души

Техеран често обвинява своите заклети врагове, Израел и Съединените щати, че подкрепят антиирански въоръжени групи.

И обвиненията и заплахите обаче бяха достатъчно общи, за да не може да се твърди за изводи от разследването.

Отговорността за това престъпление беше отхвърлено от правителството във Вашингтон.

Високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън каза, че взривовете изглежда представляват "терористична атака" от вида, извършвана в миналото от бойци на "Ислямска държава".

Това вече се е случвало - през 2022 г. "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносна атака срещу шиитски храм в Иран, при която загинаха 15 души, през 2018 г. нападатели откриха стрелба по време на парад в югозападния град Ахваз, а през 2017 г. бомбени атентати и нападения бяха насочени към парламента на Иран и към гробницата на основателя на Ислямската република, аятолах Рухола Хомейни. И в трите случая следите водят към "Ислямска държава", а и радикалната сунитска организация пое отговорност.

Хамас осъди взривовете в Иран

Хамас осъди взривовете в Иран

Най-малко 95 са жертвите