Иранската елитна Революционна гвардия и първият вицепрезидент на страната Мохамад Мохбер се заклеха да отмъстят в четвъртък за експлозиите, които убиха близо 100 души на церемония в памет на върховния командир Касем Солеймани в югоизточния град Керман, който беше убит от американски дрон през 2020 г. в Ирак, предава Ройтерс.

"Ще им бъде даден много силен ответен удар от ръцете на войниците на Солеймани", каза Мохбер пред репортери в болница, където някои от ранените се лекуват след най-кървавата атака от Ислямската революция през 1979 г. насам.

Никой не пое отговорност за взривовете. Високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън каза, че взривовете изглежда представляват "терористична атака" от вида, извършван в миналото от бойци на "Ислямска държава".

Държавните медии съобщиха, че има информации за стрелба в Керман в четвъртък, без да предоставят подробности.

В изявление Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР) на Иран описа атаката от сряда като страхлив акт, "целящ създаване на несигурност и търсене на отмъщение срещу дълбоката любов и преданост на нацията към Ислямската република".

От КСИР също заявиха, че нападението "укрепва решимостта за решително и справедливо наказване на извършителите".

Иранският президент Ебрахим Раиси осъди "отвратителното и нечовешко престъпление", а върховният лидер на Иран, аятолах Хаменей, обеща отмъщение за двойните атентати.

Техеран често обвинява своите заклети врагове, Израел и Съединените щати, че подкрепят антиирански въоръжени групи.

През 2022 г. сунитската мюсюлманска въоръжена групировка "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносна атака срещу шиитски храм в Иран, при която загинаха 15 души.

По-ранни атаки, за които групата пое отговорност, включват двойни бомбени атентати през 2017 г., насочени към парламента на Иран и гробницата на основателя на Ислямската република, аятолах Рухола Хомейни.

Убийството на Солеймани от САЩ при нападение с дрон на летището в Багдад на 3 януари 2020 г. и отмъщението на Техеран - чрез нападение срещу две иракски военни бази, в които се намират американски войски - доведоха Съединените щати и Иран близо до пълномащабен конфликт.

Като главен командир на елитните сили Кудс, чуждестранната част на Корпуса на гвардейците на иранската революция (IRGC), Солеймани ръководеше тайни операции в чужбина и беше ключова фигура в дългогодишната кампания на Иран за изтласкване на американските сили от Близкия изток.

Хамас осъди взривовете в Иран

Хамас осъди взривовете в Иран

Най-малко 95 са жертвите