24 души са убити и повече от 60 са ранени при нападението на военен парад в ирански град, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на местните агенции ISNA и IRNA.

Путин "ужасен" от терора в Иран

Путин "ужасен" от терора в Иран

Призова за задълбочаване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма

Нападатели откриха стрелба по време на парад в югозападния град Ахваз. Военният парад беше организиран във връзка с годишнина от началото на въоръжения конфликт между Иран и Ирак (1980-1988).

Терористична атака на военен парад в Иран
Обновена

Терористична атака на военен парад в Иран

Най-малко 10 убити

Половината от убитите са от Революционната гвардия. Сред жертвите има военнослужещи, цивилни, включително жени и деца, които са наблюдавали събитието. Един журналист е загинал. Броят на загиналите може да нарасне.

Говорител на въоръжените сили съобщи, че трима от терористите са убити на място, а четвъртият е починал в болницата от получените наранявания.

По данни на АФП, цитирани от информационната агенция на джихадистката групировка "Амак", терористичната организация "Ислямска държава" е поела отговорност за атентата.

Междувременно външният министър на Ислямската република Мохамед Джавад Зариф обяви, че Иран "бързо и решително" ще отговори на атаката, която според него е извършена от агенти на чужд режим. По думите му нападението е работа на "регионални спонсори на тероризъм", имайки предвид Саудитска Арабия и Израел, и "техните господари" - САЩ.

Иран ще победи Тръмп, няма да изостави ракетите си, закани се Рохани

Иран ще победи Тръмп, няма да изостави ракетите си, закани се Рохани

Тръмп е заплаха за Близкия изток и световния мир

"Терористи, вербувани, обучени, въоръжени и финансирани от чужд режим, атакуваха Ахваз", написа той в "Туитър" и се закани, че "Иран ще отговори бързо и решително, за да защити живота на иранските граждани".

ISNA информира, позовавайки се на говорител на Революционната гвардия, че въоръжените сили обвиняват арабски националисти, подкрепяни от Саудитска Арабия.

По-рано днес иранският президент Хасан Рохани заяви, че Иран ще победи Тръмп и няма да изостави ракетите си.

През юни 2017 г. четирима мъже с женски дрехи откриха огън в сградата на иранския парламент. Отделна атака беше предприета срещу мавзолея на аятолах Хомейни.

12 загинали при терор в Техеран
на живо

12 загинали при терор в Техеран

Всички нападатели са елиминирани