Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников заяви, че нападението в концертната зала "Крокус сити хол" е организирано от филиал на "Ислямска държава", но за него е виновно украинското разузнаване.

Противоречивото си изявление Бортников направи по време на среща на Съвета на ръководителите на службите за сигурност на страните от ОНД в Бишкек. Там Бортников каза, че повече от 20 души, "включително преките извършители и съучастници", са били задържани във връзка с нападението в Crocus City Hall.

"Подготвителните действия, финансирането, атаката и изтеглянето на терористите са координирани чрез интернет от членове на групата "Вилает Хоросан" [...], разположена в афганистанско-пакистанската зона", цитира ТАСС Бортников.

Ръководителят на ФСБ твърди обаче, че "украинското военно разузнаване е пряко свързано с тази атака".

"Следствието продължава, но вече с увереност може да се каже, че към нападението пряко отношение има военното разузнаване на Украйна", са точните думи на Бортников, които цитира ТАСС. Той уверява присъстващите и че всички обстоятелства на престъплението ще бъдат установени и нито един съпричастен към него няма да избегне наказанието.

Във видео на ФСБ обвиняемите за атентата в Русия сочат име на координатор

Във видео на ФСБ обвиняемите за атентата в Русия сочат име на координатор

Били им обещани 1 млн. рубли на украинската граница

Бортников, както и руските служби като цяло до този момент, не предоставят никакви убедителни доказателства за такава връзка.

Украйна, както и представители на западни държави, нарекоха твърденията на Москва за участието на Киев в събитията в "Крокус сити хол" "нямащи нищо общо с реалността".

Атаката срещу "Крокус сити хол", при която загинаха 145 души, се случи вечерта на 22 март. Няколко въоръжени хора нахлуха в сградата, където трябваше да започне концертът на група "Пикник", и започнаха да стрелят по посетителите, а след това и подпалиха концертната зала.

На следващия ден бяха задържани четирима души с произход от Таджикистан. В следващия месец руските служби съобщаваха на няколко пъти за още задържани, предимно помощници за организиране на атентата. Сред тях и на руски гражданин. 

Също така малко след самото нападение "Ислямска държава" пое отговорност за атентата - твърдение, което Съединените щати публично подкрепиха. Американски служители посочиха, че същия месец са предупредили Русия за разузнаването за предстояща атака. Предупреждението Москва е получила и от Иран.

Москва: Нападателите от "Крокус Сити Хол" са бягали към Киев

Москва: Нападателите от "Крокус Сити Хол" са бягали към Киев

Русия укрепва своята теория за украинско участие в терористичното нападение