Обвинените в организирането на терористична атака в "Крокус сити хол" в Красногорск край Москва посочиха своя координатор.

Според тях лице на име Сайфуло се свързало с тях и обещало по 1 милион рубли.

Съответното видео на ФСБ на Руската федерация с разпит на терористи беше показано по Първи канал, съобщава ТАСС.

"Сайфуло ни каза да отидем в Украйна, в Киев, там ще ни дадат един милион рубли", отбеляза един от обвиняемите по време на разпит.

Медведев посочи Запада като съучастник на Киев в атентата

Медведев посочи Запада като съучастник на Киев в атентата

Отново коментира темата с характерния си остър тон

Друг обвинен в организирането на терористична атака говори за обещаната помощ при преминаване на украинската граница.

"Отидохме в Киев, където трябваше да чакаме пари - за всеки един милион рубли каза, че там ще ни чакат момчета на украинската граница, които ще ни помогнат да преминем границата и да стигнем до Киев, каза той.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в неделя нарече лидерите на САЩ, Великобритания, Франция и Германия съучастници в терористичната атака в Crocus City Hall край Москва, зад която стои Украйна. В публикация на английски език в социалната мрежа X той коментира излъчените по Първи канал кадри от разпита на терористи.

"Уважаеми лидери на САЩ и европейските страни - иронично се обърна Медведев - не ви ли стигат изявленията на терористите, които говореха за обещаните милиони рубли в Киев и за прозорец на границата на Русия и Украйна? Терористичен акт, приписан на групировката "Ислямска държава"?

Русия задържа още трима души свързани с атентата в концертната зала край Москва

Русия задържа още трима души свързани с атентата в концертната зала край Москва

Руски гражданин и двама чужди граждани, всички от Централна Азия, са били задържани в Москва

Руската служба за сигурност ФСБ задържа миналата седмица още трима души, заподозрени в участие в масовата стрелба миналия месец в концертна зала край Москва.

Руски гражданин и двама чужди граждани, всички от Централна Азия, са били задържани в Москва, Екатеринбург и Омск.

Според ФСБ двама от задържаните са прехвърлили пари за закупуване на огнестрелни оръжия и превозни средства, използвани при нападението срещу "Крокус Сити Хол" на 22 март, при което бяха убити най-малко 144 души. Третият задържан е участвал пряко в набирането на съучастници в атентата и финансирането на извършителите.

Русия задържа преди това четирима мъже от таджикски произход по обвинения в тероризъм за извършване на атаката. Други трима - също от таджикски произход, бяха задържани по подозрение за съучастие.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата - твърдение, което Съединените щати публично подкрепиха. Американски служители посочиха, че по-рано този месец са предупредили Русия за разузнаването за предстояща атака.