Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в неделя нарече лидерите на САЩ, Великобритания, Франция и Германия съучастници в терористичната атака в Crocus City Hall край Москва, зад която стои Украйна. В публикация на английски език в социалната мрежа X той коментира излъчените по Първи канал кадри от разпита на терористи, съобщава ТАСС.

"Уважаеми лидери на САЩ и европейските страни - иронично се обърна Медведев - не ви ли стигат изявленията на терористите, които говореха за обещаните милиони рубли в Киев и за прозорец на границата на Русия и Украйна? Терористичен акт, приписан на групировката "Ислямска държава"?

"Истинските работодатели са "бандеровците", вашите отгледани деца, а съучастниците в това убийство сте всички вие, президентът на САЩ Джо Байдън, президентът на Франция Еманюел Макрон, премиерът на Великобритания Риши Сунак, канцлерът на Германия Олаф Шолц и останалите", заключи заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Медведев плаши Украйна със съдбата на Бандера за атентата в "Крокус"

Медведев плаши Украйна със съдбата на Бандера за атентата в "Крокус"

Според него, има достатъчно доказателства за участието на Киев

Припомняме, че Медведев не за първи път засяга Киев и Запада в коментар за кървавия акт на насилие. 

Украинското ръководство ще се сблъска със съдбата на ликвидирания националистически украински лидер Степан Бандера, ако се потвърди участието им в терористичната атака в Crocus City Hall, заяви той миналата седмица. 

Той изрази недоумение, че "истинските извършители" все още няма да бъдат съдени в Международния наказателен съд или други подобни органи.

В края на март, той коментира каква да е участта на задържаните заподозрени в "Телеграм".

Медведев за задържаните терористи: Трябва да бъдат убити и ще бъдат

Медведев за задържаните терористи: Трябва да бъдат убити и ще бъдат

Кремъл няма да участва в дискусиите за връщане на смъртното наказание

"Трябва ли да бъдат убити? Да, трябва. И ще бъдат", категоричен бе той.

Кремъл обаче заяви, че няма да участва в разговори за премахване на мораториума върху смъртното наказание.

Украйна вече отрече да има нещо общо с нападението от 22 март в Русия, при което загинаха най-малко 144 души, а Съединените щати заявиха, че екстремистите на "Ислямска държава" (ДАЕШ) носят изключителна отговорност и припомниха, че са предупредили руските служби, че имат информация за подготвяно нападение.

ДАЕШ пое отговорност в изявление.

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Нападателите са получили значителни суми в брой и криптовалута от Киев

Някои от атентаторите се оказаха таджикистански граждани. Таджикистан задържа девет души, заподозрени във връзки с масовата стрелба.