Таджикистан задържа девет души тази седмица, заподозрени във връзки с масовата стрелба в руска концертна зала миналия петък, каза таджикски източник от службите за сигурност пред Ройтерс.

Четирима заподозрени стрелци, които стоят зад най-смъртоносното нападение в Русия от 20 години насам, са таджикски граждани. Те са арестувани заедно със седем други заподозрени, някои от които също идват от бившата съветска централноазиатска държава.

Комитетът за държавна сигурност на Таджикистан задържа девет души в понеделник в град Вахдат, като заподозрените вече са в столицата Душанбе, каза източникът, без да предоставя повече подробности.

Най-малко 143 души са били убити при нападението срещу концертната зала край Москва.

Таджикистан, който е член на воден от Русия блок за сигурност и е домакин на руска военна база, също е събрал семействата на заподозрените стрелци, така че руските следователи да могат да ги разпитат в Душанбе, казаха източници пред Ройтерс тази седмица.

Преобладаващо мюсюлманската нация от 10 милиона, граничеща с Афганистан, зависи в голяма степен от паричните преводи от работници мигранти, работещи в Русия. Нейната собствена икономика беше опустошена от гражданска война през 90-те години.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в концертната зала и американски служители твърдят, че разполагат с разузнавателна информация, която показва, че е извършена от афганистанския клон на мрежата "Ислямска държава Хорасан" (ISIS-K).

Руските следователи заявиха в четвъртък, че са открили доказателство, че въоръжените лица в концертната зала са били свързани с "украински националисти", твърдение, незабавно отхвърлено от Съединените щати като неоснователна пропаганда.

Киев категорично отрече да е замесен в атаката в концертната зала.

Говорител на "Ислямска държава" похвали нападението край Москва

Говорител на "Ислямска държава" похвали нападението край Москва

Той призова бойците на групировката да отидат и да се сражават в Палестина