Ръководителят на френското министерство на въоръжените сили Себастиан Лекорню в телефонен разговор с руския министър на отбраната Сергей Шойгу се е застъпил за ненамесата на Киев и Запада в атаката срещу Crocus City Hall, прехвърляйки отговорността на забранената в Руската федерация организация "Ислямска държава" (ДАЕШ).

Това съобщава ТАСС, като цитира изявление на руското министерство на отбраната.

"Той упорито се опитваше да убеди в неучастието на Украйна и западните страни в терористичната атака, прехвърляйки отговорността на ДАЕШ", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

На 3 април по молба на френската страна се състояха телефонни разговори между Шойгу и Лекорню. Френският министър на отбраната изрази съболезнования за терористичната атака.

Руското разузнаване: САЩ изкривяват картината на терора в "Крокус Сити Хол"

Руското разузнаване: САЩ изкривяват картината на терора в "Крокус Сити Хол"

СВР отново обвърза нападението с Украйна и косвено със САЩ

Припомняме, че Москва все така вижда украинска връзка в атентата и отхвърля твърденията на Запада.

Стана ясно, че САЩ са предупреждавали за подготвян терористичен акт на посещавано от много хора място. Руското разузнаване потвърди това, но заяви, че информацията била твърде обща. 

Също така отношенията между Русия и Франция се обтегнаха заради настояването на Париж за изпращане на войски в Украйна. 

Франция може да приведе в бойна готовност около 1500 военнослужещи през април за разполагане в Украйна. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Появява се нова информация за подготовката от страна на Париж на военен контингент за изпращане в Украйна. За целта командването на Френския чуждестранен легион в началото на март е одобрило състава на батальонна тактическа група от около 1500 души", посочи тя на пресконференция.

Захарова отбеляза, че се очаква през април групата да бъде приведена в пълна бойна готовност за оперативно разгръщане в украинския театър на военните действия.

Maкрон все още "за" войски в Украйна, но не точно сега

Maкрон все още "за" войски в Украйна, но не точно сега

Отговорността за подтикването към подобен ход ще бъде на Москва, Франция няма да води офанзива в Украйна