Френският президент Еманюел Макрон повтори в четвъртък позицията си, че не трябва да се изключва изпращането на западни войски в Украйна, съобщава АП. Но уточнява, че днешната ситуация не изисква това.

В интервю за френската национална телевизия в четвъртък Макрон беше попитан за перспективата за изпращане на западни войски в Украйна, която той публично повдигна миналия месец в коментари, които предизвикаха отпор от други европейски лидери.

"Днес не сме в тази ситуация, каза той, но добави, че всички тези възможности не се изключват".

Макрон каза още, че отговорността за подтикването към подобен ход ще бъде на Москва и каза, че Франция няма да води офанзива в Украйна. 

"Днес, за да има мир в Украйна, ние не трябва да бъдем слаби", настоя президентът.

Макрон застава зад коментарите си за изпращане на войски в Украйна

Макрон застава зад коментарите си за изпращане на войски в Украйна

Той е премислил всяка една от думите, които е казал по този въпрос

Коментарите на Макрон дойдоха, след като френският парламент обсъди стратегията на страната за Украйна тази седмица. Както Националното събрание, така и Сенатът одобриха със символични гласове 10-годишното двустранно споразумение за сигурност, подписано миналия месец между Макрон и украинския му колега Володимир Зеленски.

Макрон планира да се срещне в петък с германския канцлер Олаф Шолц и полския премиер Доналд Туск в Берлин на среща на върха, която има за цел да покаже единство.

Украйна не се нуждае от чужди войски на своя територия, заяви по-рано тази седмица Зеленски. 

"Фактът, че Макрон каза, че не можем да "изключим" нищо, мисля, че на първо място това е свързано с руския президент Владимир Путин. Докато Украйна устоява, френската армия може да остане на френска територия. Но ако Путин успее да нападне друга страна от НАТО, ситуацията ще бъде съвсем различна", каза Зеленски.

Зеленски спомена член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда колективен отговор в случай на нападение срещу една или повече членки на блока. "Страните от НАТО са тези, които ще трябва да решат дали да изпратят армията си или не", добави той.

В Русия припомнят на Макрон какво се е случило с Наполеон

В Русия припомнят на Макрон какво се е случило с Наполеон

И го предупреждават да не следва стъпките на френския император

В края на февруари Макрон заяви след среща със западни лидери за подкрепа на Украйна, че "днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски" в страната, но "нищо не може да бъде изключено в бъдеще".

Думите му предизвикаха критики както от страна на Русия, така и от западните партньори. Много държави отхвърлиха възможността за изпращане на свои военни в Украйна.

По-късно френското министерство на отбраната уточни, че Макрон не е имал предвид изпращане на военни за участие в сражения, а е говорил за обучение и помощ на ВСУ в използването на западно военно оборудване и разминиране като част от разширената подкрепа за Киев.

Лавров нарече плановете на Макрон за Украйна "самоубийствени"

Лавров нарече плановете на Макрон за Украйна "самоубийствени"

Той го призова "да използва главата си за по-рационални мисли, които са по-безопасни за Европа"

Кремъл определи конфликта между Русия и НАТО като неизбежен, ако военните на блока се появят в Украйна.