Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън увеличава усилията си за формиране на изкривена картина на терористичната атака, извършена на 22 март в "Крокус сити Хол" край Москва. Това се казва в съобщение на пресбюрото на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия, цитирана от ТАСС.

СВР отбеляза, че Вашингтон рискува да си навлече подозрения за участие в международен тероризъм поради стъпките си да "изчисти" украинските власти и да им предостави помощ след терористичната атака. "Става очевидно, че САЩ, изчисътвайки престъпния режим в Киев и оказвайки му помощ, рискуват да бъдат заподозрени в участие в международния тероризъм", се казва в текста.

Както отбелязва Службата, САЩ не могат да постигнат единство в оценките за терористичната атака дори сред членовете на НАТО и ЕС. "Според информацията, с която разполага Службата, американците не могат да постигнат единна оценка за трагедията край Москва дори сред членовете на НАТО и ЕС, да не говорим за държавите от глобалния юг. В кулоарите те отбелязват, че Вашингтон започна да защитава (украинския президент Володимир) Зеленски още преди "пепелта от изгорялата сграда на "Крокус Сити Хол" да изстине. Подобно бързане изглежда безразсъдно за мнозина на Запад и подозрително на Изток", подчерта руското външно разузнаване.

Оттам добавиха, че Киев, когато "подготвя терористични атаки срещу Руската федерация, използва сателитна информация, предоставена от американското разузнаване".

СВР заяви, че "терористичната атака е пряк "роднина" на масирани ракетни атаки и нападенията на диверсионни групи в Курска и Белгородска област."

Вашингтон инструктира руската опозиция в чужбина да раздуха темата за предполагаемото използване на терористичната атака от 22 март, за да оправдае войната в Украйна, посочва СВР.

Припомняме, че от самото начало Москва заяви, че търси украинска връзка при атаката, въпреки че Киев отрече това, а отговорност за атентата пое екстремистката групировка "Ислямска държава". До този момент Москва не е представила никакви доказателства за твърденията си за връзка на терористите с Киев, а и отхвърли предложенията за международно съдействие при разследването.

Преди атентата Съединените щати публично предупредиха, че са получили разузнавателна информация за възможно нападение от екстремисти в Русия.

Русия проследила терора до Киев, а ФСБ знае организаторите "поименно"

Русия проследила терора до Киев, а ФСБ знае организаторите "поименно"

Украйна незабавно да спре да подкрепя тероризма, да предаде извършителите и да компенсира жертвите