Специалните служби на Русия знаят "поименно" организаторите на терористични акции против Русия и правят всичко необходимо, за да ги накажат. Това е заявката на директора на ФСБ Александър Бортников от интервю за публистичното предаване на Павел Зарубин от днес, части от които се разпространяват цял ден по руските агенции.

"Има такива, които напуснаха и организираха бойни части. Има такива, които възнамеряват да направят това. Всички правоохранителни органи и специални служби се занимават активно с това. При това, както каза президентът (Владимир Путин, бел.ред.) - поименно. Ние знаем кой е организаторът на подготовката и извършването на терористични действия на наша територия", цитира държавната ТАСС думите на Бортников. Той подчертава, че ще бъде направено всичко необходимо за залавянето и наказването на престъпниците.

По думите му в момента се извършва "голям обем работа". "Виждаме проблемите, които съществуват, предвид събитията, които се случват в Украйна. Това не може да не ни тревожи", каза директорът на ФСБ.

Путин започна специална операция - "Украйна е виновна"

Путин започна специална операция - "Украйна е виновна"

Кремъл усеща възможност в трагедията с терористичната атака в "Крокус Сити Хол"

На 19 март на заседание на борда на ФСБ Путин инструктира спецслужбата да не забравя за предателите, извършили престъпления срещу Русия, да ги идентифицира поименно и да ги наказва без срок на давност.

Днес бе публикувано и съобщение на руското външно министерство, което също говори по темата. Извършените следствени действия от руските компетентни органи показват, че следите от последните терористични атаки водят към Украйна.

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Нападателите са получили значителни суми в брой и криптовалута от Киев

"Кървавият терористичен акт, извършен на 22 март в град Красногорск, който шокира целия свят, не е първата терористична атака срещу нашата страна в последно време. Проведените от руските компетентни органи следствени действия показват, че следите на тези престъпления водят към Украйна."

В изявлението на МВнР също така се настоява "Украйна незабавно да спре да подкрепя тероризма, да предаде извършителите и да компенсира жертвите". Според дипломатическото ведомство нарушаването на конвенциите за борба с тероризма ще доведе до изискване на отговорност от Киев.

"Борбата с международния тероризъм е отговорност на всяка държава... Нарушаването от страна на Украйна на задължения по антитерористични конвенции ще доведе до нейната международна правна отговорност", подчертават от ведомството.

От самото начало Москва заяви, че търси украинска връзка при атаката, въпреки че Киев отрече това, а отговорност за атентата пое екстремистката групировка "Ислямска държава". До този момент Москва не е представила никакви доказателства за твърденията си за връзка на терористите с Киев, а и отхвърли предложенията за международно съдействие при разследването. 

Преди атентата Съединените щати публично предупредиха, че са получили разузнавателна информация за възможно нападение от екстремисти в Русия.

Bloomberg: Обкръжението на Путин не вярва в участието на Киев в нападението край Москва

Bloomberg: Обкръжението на Путин не вярва в участието на Киев в нападението край Москва

Мария Захарова нарече статията "фалшификат"

В тази връзка руското министерство на външните работи e прело на украинските власти в рамките на Международната конвенция за борба с бомбените терористични атентати и Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма искания за незабавно задържане и екстрадиране на всички лица, замесени в тези терористични атаки.

Сред тези искания е арестът на ръководителя на СБУ Василий Малюк, който "цинично е признал, че Украйна е организирала атентата на Кримския мост през октомври 2022 г. и е разкривал и подробности за организирането на други терористични атаки в Руската федерация.