Следственият комитет на руската федерация е установил, че извършителите на терористичната атака в "Крокус Сити Хол" са се насочили към Киев след атаката. Както съобщиха за ТАСС от пресслужбата на руския Следствен комитет, всичките им действия са били координирани от мъж чрез Telegram.

"По указание на координатора, след извършване на престъплението, терористите се отправиха с автомобил към руско-украинската граница, за да я пресекат и да пристигнат в Киев, за да получат обещаната им награда", се казва в съобщението.

Подсъдимите са заявили в първоначалните си показания, че "действията им, както на етапа на подготовка, така и след въоръженото нападение в "Крокус Сити Хол", са били координирани чрез гласови съобщения през месинджъра на Telegram от мъж, който им се е представил с псевдоним".

По-рано Следственият комитет на Руската федерация съобщи, че следователите са получили информация за осигуряването на терористите на значителни суми пари и криптовалута от Украйна. Според руските следователи те са използвали тези средства при подготовката на терористичната атака. Според ведомството първоначалните резултати от разследването напълно потвърждават планирания характер на действията на престъпниците, както и внимателната подготовка и финансовата подкрепа от страна на организаторите на престъплението.

Според последните данни в резултат на стрелбата и последвалия пожар в "Крокус Сити Хол" са загинали 144 души, като някои от тях починаха в болници от раните си или от вдишване на отровни газове. Общо 382 души са получили различни по степен наранявания, като около 100 души все още се лекуват в болници.

До момента във връзка с нападението са арестувани 9 души, включително четиримата преки извършители - те са граждани на Таджикистан.

Макар и часове след нападението отговорност за него да пое афганистанският клон на "Ислямска държава" - "Ислямска държава в провинция Хорасан", Москва обяви, че терористите са имали връзка с Украйна и в четвъртък съобщи, че е открила данни, доказващи финансирането на нападението през Украйна.

Москва не вярва в капацитета на "Ислямска държава" да организира нападението в Москва

Москва не вярва в капацитета на "Ислямска държава" да организира нападението в Москва

Русия продължава да смята, че Украйна стои зад атаката