Бурята "Киарън" връхлетя Западна Европа в четвъртък, като отне живота на шестима души, затвори училищата и летищата спря влакове от Испания до Нидерландия, предава Ройтерс.

Шофьор на камион загина, когато дърво падна върху него във Франция, докато за втори смъртен случай беше съобщено в Хавър, според френските власти.

Падащи дървета също причиниха смъртта на жена в испанската столица Мадрид и на друга жена в южната част на Нидерландия, съобщиха местните служби за спешна помощ и полицията.

Двама души са загинали в белгийския град Гент - 5-годишно дете и 64-годишна жена от Германия, които са били на посещение в страната, съобщиха от прокуратурата. И двата смъртни случаи са причинени от падащи клони.

Във Франция 1,2 милиона домакинства останаха без ток.

Властите във Финистер, Бретан, призоваха хората да си стоят вкъщи и да се пазят от ветровете, достигащи 207 км/ч които образуваха 20-метрови вълни край брега.

Бурята "Киарън", която следва бурята "Бабет", ударила Европа преди две седмици, е задвижвана от мощен реактивен поток, който нахлу от Атлантическия океан, донасяйки проливен дъжд и бурни ветрове, които вече причиниха тежки наводнения в Северна Ирландия и части от Великобритания.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен каза пред репортери, че освен смъртта на шофьора на камиона, 15 души, включително седем пожарникари, са били ранени. Един човек е бил тежко ранен в северния френски град Рубе, каза той.

Около 1300 души трябваше да бъдат преместени в лагери или приюти, а няколко къщи бяха евакуирани в град Финистер край Брест след падане на кран, каза Дарманен по-рано в социалните медии.

Все пак бурята във Франция показа някои признаци на отслабване, като метеорологичната служба Meteo France намали предупреждението си за силни ветрове от червено на оранжево.

Във Великобритания Нормандските острови бяха сред най-тежко засегнатите райони, като Би Би Си съобщи, че прозорци са били изпочупени и един покрив е бил откъснат от къща на остров Джърси, принуждавайки семействата да се преместят в близките хотели.

Нидерландската авиокомпания KLM отмени стотици полети от и до Амстердам, докато международните влакове от нидерландската столица до Париж също бяха отменени, а морските пътища в югозападната част на страната бяха затворени. Летищният оператор AENA съобщи, че 42 полета в Испания са били отменени.

Испанската държавна метеорологична агенция AEMET също издаде червени предупреждения в четвъртък за северните региони на Галисия и Кантабрия, където се очакват вълни с височина до 9 метра.

Ла Пиниля, ски курорт на север от Мадрид, и Естака де Барес в Галисия са регистрирали скорост на вятъра от над 150 км/ч, съобщи AEMET.

Бурята "Киърън" остави 1,2 млн. домакинства в Северна Франция без ток

Бурята "Киърън" остави 1,2 млн. домакинства в Северна Франция без ток

В Бретан и Нормандия е обявен червен код за силни ветрове