Чехия обяви Ден на национален траур след вчерашния трагичен инцидент, при който четиринайсет души бяха убити, а още десет се намират в болница в тежко състояние.

Стрелбата в университетска сграда в центъра на чешката столица Прага помрачи светлите християнски празници, като това е най-драматичния случай на насилие в Източна Европа от десетилетия. Чешките власти изключиха масовото убийство да е извършено по терористични мотиви.

Стрелецът във Факултета по философия на Карловия университет бе открит мъртъв, като по последна информация се е самоубил. Той е бил студент в университета, няма информация обаче дали точно в този факултет.

Стрелецът е бил на 24 години и е живял в град на около 21 км. от столицата, а чешки медии го назовават като Давид К. Полицията потвърди, че той е имал разрешение за притежание на оръжие, на база на което е натрупал цял арсенал.

В сградата на факултета са били открити голям брой оръжия, съобщи чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан. Това предполага предварителен замисъл и организация на стрелбата.

Все още не е официално съобщено дали той се е самоубил, или е бил неутрализиран от полицията.

Убиецът от университета е бил заподозрян и за друго извършено престъпление - по-рано през същия ден неговият баща е бил открит мъртъв в населено място близо до Прага. Заради това престъпление синът е бил издирван от полицията, а часове преди нападението полицията го е търсила в друга сграда на Карловия университет, където той е трябвало да бъде на училище. Защо обаче той се е отправил към Философския факултет, не е ясно.

Предполага се, че нападателят е избрал своите жертви на случаен принцип.

Десетки убити и ранени при стрелба в университет в Прага
Обновена

Десетки убити и ранени при стрелба в университет в Прага

Стрелецът е елиминиран

Все още не са ясни точните мотиви и макар разследващите да изключват международен тероризъм, се предполага, че той е действал под влияние на подобни инциденти със стрелби в други страни.

Появиха се версии, че този мъж е свързан и с още едно престъпление - смъртта на двама души, баща и син, които са били открити в гора отново в близост до Прага миналата седмица.

Престъпления с огнестрелни оръжие не се случват често в Чехия, като вчерашното нападение е най-трагичното за последните 30 години.

През 2019 г. 42-годишен мъж застреля шест души в болница в град Острава, след което се самоуби. Подобен инцидент имаше и през 2015 година, когато мъж стреля в ресторант, ранявайки тежки 8 души. Той също след това се самоуби.

Карловия университет е най-старият университет в Чехия, основан през 1348 г. В него към момента учат над 50 000 студенти. В социалните мрежи вчера бяха публикувани кадри, на които се виждат хора, които се крият от стрелбата, балансирайки върху външен корниз на стена на университета на някои от високите етажи.