Няколко души бяха убити, а десетки ранени при стрелба близо до университет в центъра на Прага, съобщава БиБиСи.

Чешката полиция не уточнява броят на пострадалите. Местните власти посочиха, че стрелецът е елиминиран. Сградата на университета е евакуирана.

Инцидентът е станал във Факултета по изкуствата на Карловия университет, разположен на площад Ян Палах в чешката столица.

Целият площад и района около него са затворени. Полицията проверява района за бомба.

По първоначална информция жертвите са поне 10, а ранените двойно повече. 

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че при стрелбата няма данни за пострадали българи.

Две жертви и ранен при стрелба в Швейцария

Две жертви и ранен при стрелба в Швейцария

Нападателят все още не е заловен

Стрелецът, за когото се твърди, че е предизвикал кървава баня във Философския факултет на Карловия университет в Прага в четвъртък следобед, е мъртъв. Това беше потвърдено в ранната вечер от чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан. Засега няма данни за втори стрелец, пише Der Standart.

По данни на службите за спешна помощ на мястото на инцидента са открити още десет тела. Ранени са 30 души, девет от които тежко. Ракушан първоначално отказа да коментира евентуалния мотив на извършителя.

Според кмета на Прага Бохуслав Свобода стрелецът е стоял на покрива на сградата на факултета малко преди да почине. Очевидци пишат в различни канали на социалните мрежи, че той се е самоубил.

Цялата сграда е евакуирана, а властите призовават населението да избягва мястото на престъплението. Според съобщения в чешките медии в момента полицията претърсва сградата за евентуални съучастници и експлозиви.

Военната болница в Прага е задействала план за извънредни ситуации, за да се подготви за по-голям брой пострадали. Чешкото правителство насрочи специално заседание за 21:00 ч.