Чешката полиция съобщава за четири смъртни случая при стрелба в болница в Острава, Чехия. Чешката телевизия съобщава, че шест души са застреляни в болница на Острава тази сутрин. Властите твърдят, че заподозрените все още са на свобода.

По последни данни от властите и чешките медии, "открит е автомобила на заподозряния. Предполагаемият извършител на стрелбата в болница в Острава вече е мъртъв, след като обръща пистолета към себе си", при приближаването на полицията. "42-годишният мъж се е прострелял в главата преди да се намеси полицията, той е мъртъв. Благодарим на обществеността за съдействието и съдействието в патрулирането".

По информация на чешките медии, "нападателят в застрелял петима души в чакалнята за травматология, шестият е починал в операционната, седми човек е в критично състояние след операция, двама пациенти са извън опасност. Престъпникът е прострелял общо 9 души, 6 мъже и 3 жени".

По-рано полицията съобщи, че "във връзка със стрелбата, опасен въоръжен мъж се движи в сребристосиво превозно средство Renault Laguna 9T57401. Извършителят е опасен, вероятно въоръжен, моля, не се опитвайте да го задържите и веднага се обадете на 158. Актуалната информация е за 6 загинали и 2 ранени".

Полицията коментира: "Молим обществото за помощ при намирането на вероятния заподозрян. Също така призоваваме за максимална предпазливост. В момента засилваме надзора върху избрани цели в Чешката република. Молим обществото за търпение и внимание."

По-рано властите пуснаха друга снимка на мъж облечен в червено, за кого съобщават, че "това е важен свидетел на събитието, но в момента работим по различна версия и търсим друг човек. Благодаря ви за разбирането", допълва полицията.

Премиерът Андрей Бабиш потвърждава, че 6 души са загинали при стрелбата.

В "Туитър", полицията обясни в началото на инцидента, че "на мястото на събитието има четирима загинали и две тежко ранени лица. Полицията интензивно издирва извършителя. Молим обществото за сътрудничество, в случай на някаква информация, моля, свържете се с нас на 158".

Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек коментира за КТ: След седем часа сутринта имаше стрелба... Мога да потвърдя, че е имало жертви. Има и ранени, пътувам към Острава.

Хамачек допълва за CzechTV, че е "разгърнат SWAT екип".

При първоначалните данни, губернаторът Иво Вондрак обясни, "неофициално потвърдихме 6 загинали".

Минути след нападението, полицията съобщи, че издирва висок 180 см мъж с червено сако за стрелбата в Университетската болница Острава, близкият университет е затворен.

Това е най-сериозният инцидент със стрелба в Чехия, след като мъж застреля 8 души в ресторант в Ухерски Брод през 2015 година.

8 убити при стрелба в ресторант в Чехия

8 убити при стрелба в ресторант в Чехия

В източния град Ухерски Брод в Чехия