В Хърватия се разразиха през последните дни горски пожари в някои райони на област Далмация. Поради неблагоприятните климатични условия огънят се е разпространил, като в неделя срещу понеделник е причинил и материални щети в градовете Сринина и Тугар. Вчера пожарът е стигнал до източната част на град Сплит, потушен е бързо и няма данни за пострадали, съобщават от българското въшно министерство.

По информация на хърватските власти към момента ситуацията е под контрол, като остава само едно огнище на пожара, което се намира в град Строжанац, в района на Сплит. Пожарът не е засегнал курортни селища в Хърватия. По информация на местните власти няма пострадали граждани вследствие на пожарите в страната.

Няколко горски пожара са възникнали на територията на Черна гора през последните дни. Засегнати са райони в близост до столицата Подгорица, градовете Цетине и Даниловград, както и на няколко места по крайбрежието на страната - Котор и Тиват.

По последна информация на местните власти, част от населението на залива Луштица и района от Грабовица до Бигово е била евакуирана.

Черна Гора е поискала международна помощ за справяне със ситуацията с горските пожари чрез механизма на ЕС за гражданска защита.

Българските дипломатически мисии в Загреб и Подгорица поддържат постоянен контакт с местните власти и следят за развитието на ситуацията около горските пожари, уверяват от въшното ни ведомство. Към този момент няма постъпила информация в дипломатическите мисии на Република България в Загреб и Подгорица за пострадали български граждани.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите от стихиите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на двете мисии.

Телефони за връзка с посолството на Република България в Загреб:

00 385 1 46 46 609

00 385 1 46 46 631

00 385 1 46 46 640

Дежурен телефон на посолството: 00 385 984 69 808

Телефони за връзка с посолството на Република България в Подгорица:

00 382 20 655 009

Дежурен телефон на посолството: 00 382 69 143 298