Министерството на здравеопазването на Полша съобщи, че броят на заразените с новия коронавирус (COVID-19) в страната се е увеличил с рекордните 10 040 души през последните 24 часа, с което общият брой на заразените от началото на епидемията страната вече е 202 579 души, съобщават световните осведомителни агенции.

През изминалото денонощие в страната са починали още 130 души от COVID-19, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в Полша достигна 3 851 души.

Ведомството отбелязва, че 13 души са починали от коронавируса, докато останалите 117 са починали от съжителството на COVID-19 с други заболявания.

От своя страна Чехия регистрира рекордните 11 984 заразени с коронавируса през последното денонощие.

Още 106 души са починали от вируса в Чехия през последните 24 часа, става ясно от данните на чешкото здравно министерство.

Чешкото правителство ще има днес извънредно заседание за епидемичната обстановка. Здравният министър Роман Примула вчера даде да се разбере, че предстои въвеждането на по-строги мерки за борба с коронавируса.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът на Чехия Ян Хамачек, който е и министър на вътрешните работи, е дал положителна проба за коронавируса, уточнява "Ройтерс".

41-годишният Хамачек е председател на Социалдемократическата партия, младши партньор в управляващата коалиция, а също и ръководител на кризисната комисия, координираща логистичните усилия за противодействие на пандемията.

От своя страна Украйна е регистрирала 141 починали от COVID-19 за последното денонощие, с което общият брой на починалите достигна 5 927 души. Новозаразените през последните 24 часа са 6 719 души, с което общият брой на заразените в страната вече е 315 826 души.

Министърът на здравеопазването Максим Степанов каза, че през следващите седмици може да се очаква увеличаване на новозаразените с по осем, десет хиляди на ден.