Писателката Исабел Алиенде, която получи широко признание за романа си „Къщата на духовете" и сенатор Исабел Алиенде посетиха мината, в която от месец са затрупани 33-ма миньори.

Припомняме, стотици хора се трудят, за да извадят затрупаните чилийци на повърхността.

Пътувам по целия свят и всички световни телевизии показват лицата на тези миньори и повтарят името на Чили, каза Исабел Алиенде.

Тя разказа, че преди дни 33-ма души са преплували разстоянието от остров Алкатрас, където се намирал един от най-страховитите американски затвори, до Сан Франциско. Всеки от плувците носел изписано на гърдите си името на един от затрупаните в мината миньори.

Щом тези хора могат да избягат от Алкатрас, значи и вие ще се измъкнете, заяви Алиенде.

Във видеовръзката с тях участва и чилийският президент Себастиан Пинера, който ги увери, че правителството прави всичко възможно, за да бъдат извадени колкото се може по-скоро. Президентът Пинера изрази надежда, че това може да стане още през месец ноември, а не както беше прогнозирано по-рано през декември.

Междувременно трета машина започна да пробива тунел към миньорите. Тя може да прокопава отвори с по-голям диаметър, което ще ускори измъкването на миньорите един по един.