Пандемията от новия коронавирус оказва "опустошително" въздействие върху хората, разселени и засегнати от конфликти, тласквайки мнозина към глад и бездомност, показва ново проучване на Норвежкия съвет за бежанците, цитирано от "Франс прес".

Докладът, озаглавен "Спирала надолу", се основава на оценки и проучване в 14 страни, включително Афганистан, Ирак, Либия, Мали, Сомалия и Йемен.

Според Норвежкия съвет за бежанците близо три четвърти от 1 400 анкетирани са заявили, че са видели явно влошаване в условията си от началото на пандемията.

Например 70 процента е "трябвало да намалят броя на храненията за домакинството си", 77 процента са загубили работа или доходи от работа, а 73 процента са заявили, че е по-малко вероятно да изпращат децата си на училище заради "икономически затруднения".

"Най-уязвимите общности в света се намират в опасна спирала надолу", изтъква Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците.

"Вече изселени от домовете си чрез насилие, често с ограничени права за работа или достъп до държавни услуги, икономическото въздействие на пандемията ги тласка към катастрофа", продължи той.

Още преди пандемията ООН беше притеснена за влошаването на глада в света.

Според годишен доклад, публикуван през юли, почти един на всеки деветима души са били хронично недохранени през 2019 г., а нещата се очаква да се влошат през 2020 г. заради COVID-19.

Проучването на Норвежкия съвет за бежанците е проведено сред 1 413 разселени и засегнати от конфликти хора в 14 страни: Афганистан, Колумбия, Ирак, Кения, Либия, Мали, Уганда и Венецуела и допълнителни изследвания в Сомалия, ДР Конго, Ливан, Йордания, Буркина Фасо и Йемен.