Десетки фламинго в лагуна в Северна Гърция са загинали през последните дни след поглъщане на оловни сачми, използвани незаконно от ловци. Това съобщиха от природозащитна организация, цитирани от "Франс прес".

Организацията "Действие за дивата природа" е уточнила пред АФП, че е открила 26 мъртви фламинго в лагуната Агиос Мамас на полуостров Халкидики и е била уведомена за няколко други такива случая в близките влажни зони.

"Смятаме, че общият брой (на загиналите птици) е много по-голям", посочиха те по имейл.

Групата уточни, че е открила 10 живи птици от по-широкия район на Халкидики, седем от които впоследствие са умрели. Останалите три са "в много лоша форма".

По-рано Ставрос Калпакис, ръководител на организацията, каза пред държавната новинарска агенция АНА, че рентгеновите снимки показват, че фламингото е погълнало оловото, вместо да бъде застреляно.

Лагуната Агиос Мамас на полуостров Халкидики миналата година регистрира първата по рода си размножаваща се колония на фламинго в Гърция, но сега се оказва смъртоносна за птиците, изтъква Калпакис.

"Изглежда, че проблемът е локализиран (в този район)", добави той.

Ловът е ограничен заради коронавирус блокадата, наложена през ноември, но забраната е нарушавана.

Употребата на оловни сачми във влажни зони е незаконна в Гърция от 2013 г., но все още се използва масово в тези райони, казват природозащитни организации.