Тридесет и шест души са загинали при свлачища, причинени от мусонни дъждове в Индия, съобщиха властите, цитирани от "Франс прес".

Още около 40 души са изчезнали след трите отделни свлачища вчера в окръг Райгад в западния щат Махаращра.

"Най-малко 35 до 40 души все още са в капан, опитваме се да ги спасим", уточни местно длъжностно лице, добавяйки, че "36 души са загинали, след като вчера в района имаше три свлачища, причинени от много обилни дъждове."

Светкавица уби 11 души, докато си правят селфита в Индия

Светкавица уби 11 души, докато си правят селфита в Индия

Снимали се под дъжда на върха на кула за наблюдение от 12-ти век във Форт Амер

Междувременно военноморските и военновъздушните сили се присъединиха към спасителните усилия, след като проливните дъждове предизвикаха наводнения, които оставиха хиляди изпаднали в безизходица.

Спасителните усилия бяха затруднени от свлачища, блокиращи пътища, включително главната магистрала между Мумбай и Гоа.

Нивата на водата се повишиха до 3,5 метра в райони на Чиплун, град на 250 километра от Мумбай, след 24 часа непрекъснат дъжд, който доведе до преливане на река Вашиши, потопявайки пътища и домове.

Индийските военноморски сили разположиха седем спасителни екипа, оборудвани с гумени лодки, спасителни жилетки и спасителни шамандури в засегнатите райони, заедно с хеликоптер за въздушен превоз на откъснати жители. Водолази специалисти от флота са придружавали всеки екип.

Метеорологичната служба на Индия обяви червен код за няколко района в щата, отбелязвайки, че обилните валежи ще продължат през следващите няколко дни.

В Южна Индия невиждани наводнения от 100 г.

В Южна Индия невиждани наводнения от 100 г.

324 души са загинали

Наводненията и свлачищата са често срещани по време на коварния мусонен сезон в Индия между юни и септември, като в същото време причиняват срутвания на зле построени сгради и стени.

Най-малко 34 души загинаха, след като миналия уикенд няколко къщи бяха смазани от срутена стена и свлачище, задействало се в Мумбай, столица на Махаращра.

Дъждовна вода също така наводни комплекс за пречистване на вода, нарушавайки снабдяването "в повечето части на Мумбай", мегаполис от 20 млн. души, уточниха граждански власти.

Миналия месец 12 души загинаха, когато сграда се срути в беден квартал на Мумбай.

А миналия септември 39 души загинаха, когато триетажен жилищен блок се срути в Биванди близо до финансовата столица.

Климатичните промени правят мусоните в Индия по-силни според доклад на Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам, публикуван през април.

Докладът предупреди за потенциално тежки последици за храната, земеделието и икономиката, засягащи близо една пета от населението на света.

"Тъй като индийското общество е засегнато от мусоните по много силен начин, по-силната променливост създава проблеми за селското стопанство, но и за организацията на обществения живот", изтъква Андерс Леверман от института в Потсдам и Колумбийския университет.

Миналата година пет от екстремните метеорологични събития в света, нанесли най-големи щети, са свързани с необичайно дъждовния мусон в Азия според изчислението на благотворителната организация Christian Aid.

През 2013 г. около 6000 души загинаха, след като наводнения и свлачища отнесоха цели села в индийския щат Утаракханд, когато реките, придошли от мусонни дъждове, преляха.