В резултат на мълния в понеделник загинаха най-малко 11 души, а много други са ранени в северния град Джайпур, съобщава БиБиСи.

Жертвите си правили селфита под дъжда на върха на кула за наблюдение във Форт Амер от 12-ти век, популярна туристическа атракция.

Около 27 души са били на кулата и стената на крепостта, когато се е случил инцидентът - а някои от тях са скочили на земята.

Полицията коментира пред медиите, че кулата е популярно място във форта, добавяйки, че повечето от са млади.

Само в неделя има още 9 смъртни случая от светкавици в Раджастан, щата, където се намира Джайпур, според местни медии. Главният министър на щата Ашок Гелот обяви 6700 долара компенсация за семействата на починалите.

Мусонният сезон в Индия с обилни дъждове, обикновено продължава от юни до септември.

Индийският метеорологичен отдел (IMD) заяви, че смъртните случаи от удари на мълнии са се удвоили в страната от 60-те години на миналия век - една от причините, които цитират, е климатичната криза.

Данните сочат, че инцидентите със светкавици са се увеличили с 30% -40% от началото до средата на 90-те години. През 2018 г. южният индийски щат Андра Прадеш регистрира 36 749 мълнии само за 13 часа.

Длъжностни лица казват, че са по-често срещани в райони с по-малко дървета, което прави хората уязвими за удар от мълния.

Съвети за безопасност срещу удар от мълния: Потърсете подслон в голяма сграда или кола; Излезте от широките, открити пространства и далеч от откритите върхове на хълмове; Ако няма къде да се подслоните, опитайте да сте възможно най-малка мишена, като приклекнете със събрани крака, ръце на колене и прибрана глава; Не се подслонявайте под високи или самотни и изолирани дървета.