Проливни дъждове са причинили наводнения и свлачища в четири провинции на Северозападен Иран. Загинали са 25 души, съобщава Press TV.

Ръководителят на организацията при управление на кризи обяви, че природното бедствие е засегнало провинциите Източен Азербайджан. Западен Азербайджан, Кордестан и Занджар.

Съобщава се, че най-много жертви от наводненията има в районите Азаршахр и Аджабшир в Източен Азербайджан. В двата окръга 16 души са в неизвестност.

Провинция Кордестан е засегната и от наводнения, и от свлачища.

Провеждат се издирвателни и спасителни операции. Поискано е съдействие от армията и правоприлагащите сили.

Междувременно от отдела по издирване и спасяване на Иранския Червен полумесец съобщиха, че е оказана помощ на 1150 души в 33 градове и села. 133 души са били настанени във временни заслони, 15 транспортирани до безопасни зони, а шестима - в медицински центрове, за да получат помощ.

По-рано Агенция "Франс прес" съобщи, че най-малко 14 души са загинали, а десетки се водят изчезнали, след като внезапни наводнения удариха Северозападен Иран.

Проливните дъждове започнаха в петък. Те наводниха провинция Източен Азербайджан. Държавната телевизия показва кадри на наводнени къщи и коли, носени от надигането на водата.

Префектът на район Аджабшир заяви пред новинарската агенция ИРНА, че спасителните екипи са открили телата на 3 жени и 9 мъже.

Държавната телевизия допълва, че още двама души са загинали близо до Азаршахр. Медията информира още, че 37 души все още са в неизвестност.