Броят на жертвите от катастрофа на ферибот в Бангладеш скочи до 26 души, след като спасителите извадиха кораба от водата и откриха още тела вътре, съобщава "Франс прес".

Потъналият ферибот беше извлечен от силно замърсената река Шиталакшия в централната област Нараянгандж, докато стотици зяпачи и роднини на изчезналите наблюдаваха от брега.

"Днес открихме 21 тела, след като корабът беше изваден от водата", уточни местният официален представител Мустейн Била.

Фериботът с един етаж и половина Sabit Al Hasan потъна, след като се сблъска с по-голям товарен кораб в неделя.

Корабът е отпътувал по-малко от час по-рано от Нараянгандж, на 20 километра от Дака.

Местен полицейски инспектор заяви, че фериботът е бил пълен с пътници, след като правителството потвърди, че ще наложи 7-дневен локдаун в цялата страна за борба с неотдавнашния ръст на заразените с коронавируса.

Била каза, че корабът е превозвал поне 46 души, когато е тръгнал.

"Около 20 души се спасиха с плуване, след като корабът потъна", уточни той, като добави, че няколко души все още могат да са изчезнали. "Разпоредихме разследване на произшествието", отбеляза той.

Началникът на местната полиция Дипак Саха каза, че усилията за спасяване са били възпрепятствани с часове от мощна буря, ударила след инцидента.

При локдауна всички вътрешни туристически услуги - включително автобуси, фериботи, влакове и полети - ще бъдат преустановени от днес.

Магазините и моловете ще бъдат затворени за една седмица, а в сила е вечерен час.

На фирмите от публичния и частния сектор е било казано да имат сведен до минимум екип в офисите си.

Катастрофи с фериботи са често срещани в Бангладеш, страна, пресечена от стотици реки.

Милиони хора са силно зависими от фериботите за транспорт, особено в южния крайбрежен регион на страната, но плавателните съдове имат лош опит по отношение на безопасността.

Експертите обвиняват лошата поддръжка, немарливите стандарти за безопасност в корабостроителниците и пренаселеността за много от инцидентите.

През юни миналата година ферибот потъна в Дака, след като беше ударен отзад от друг ферибот, при което загинаха най-малко 32 души.

През февруари 2015 г. най-малко 78 души загинаха, след като претъпкан кораб се сблъска с товарен съд в централна река в Бангладеш.

Броят на произшествията е спаднал рязко през последните години, когато властите предприемат крути мерки срещу негодни за плаване кораби.