Девет души са загинали в следствие на преминаване на урагана "Агата" в Мексико, съобщиха държавните власти, цитирани от Ройтерс. Други четирима в момента са в неизвестност, съобщиха местните медии.

"Агата" достигна сушата като ураган от Категория 2 в понеделник следобед, удряйки брега със скорост от 169 км в час близо до плажния град Пуерто Анхел на тихоокеанското крайбрежие, преди да се разсее във вторник, навлизайки навътре в сушата.

Губернаторът на южния мексикански щат Оахака Алехандро Мурат каза в сряда сутринта, че 11 са загинали, а 33 са изчезнали след бурята.

Държавните власти заявиха, че много от изчезналите са открити, след като е бил възстановен контактът с отдалечените общности на Оахака.

Националният център за ураганите на САЩ заяви в сряда сутринта, че има 80% шанс в Атлантическия океан да се образува циклон от останките на Агата през следващите 48 часа.

"Тази система вероятно ще се превърне в тропическа депресия, докато се движи на североизток над северозападното Карибско море и югоизточната част на Мексиканския залив през следващите няколко дни", каза базираната в Маями агенция.