Димът от продължителните горски пожари в Канада се носи в Средния запад и източните части на САЩ, причинявайки нездравословни и на някои места опасни условия, съобщава "Ройтерс".

Предупреждения за качеството на въздуха бяха в сила до полунощ за част от Съединените щати, която се простира от Уисконсин и Северен Илинойс през Мичиган и Охайо до Ню Йорк, Вашингтон и Източното крайбрежие, съобщи Националната метеорологична служба.

Над 100 милиона американци бяха призовани да ограничат продължителните дейности на открито и, ако е необходимо, да носят маска, в случай че страдат от белодробни или респираторни заболявания. Децата и възрастните хора също бяха посъветвани да сведат до минимум или да избягват натоварващи дейности.

Хората, живеещи в големите американски градове, като Ню Йорк, Чикаго и Филаделфия, видяха мъгливо небе, което притъпяваше лятното слънце, а във въздуха се носеше миризма на горяща дървесина.

Димът от горските пожари в Канада достигна Европа

Димът от горските пожари в Канада достигна Европа

Небето над испанския град Виго потъмня

"Качеството на въздуха е нездравословно във всяка част на щата", предупреди губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул по време на сутрешна пресконференция. Тя препоръча на жителите редовно да проверяват качеството на въздуха в своя район. "Това е новото нормално за жителите на Ню Йорк".

В четвъртък сутринта Чикаго беше обгърнат от дим за трети пореден ден. Качеството на въздуха беше "нездравословно" в третия по големина град в САЩ. Към него обаче се присъединиха Детройт и Вашингтон като едни от градовете с най-лош въздух в света, според данни на IQAir.com.

Предупрежденията за влошено качество на въздуха бяха издадени заради разнасящия се дим от горските пожари в Канада, която се бори с най-тежкото начало на сезона на горските пожари.

Горските пожари в Канада освободили 160 млн. тона въглерод

Горските пожари в Канада освободили 160 млн. тона въглерод

Заради пожарите се очакват наситено оранжеви залези в Европа тази седмица

Вече е изгоряла площ от 8 милиона хектара - по-голяма от Западна Вирджиния. В сряда имаше 477 активни пожара. Около половината от тях не бяха овладени. Пожарите се разпространяват от Тихия океан до бреговете на Атлантическия океан.

Докато лошото качество на въздуха беше повод за безпокойство в Средния Запад и Изтока, Югът на САЩ пък бе изправен пред сериозна гореща вълна, която се очаква да продължи и през дългия празничен уикенд на Четвърти юли.

Топлинният индекс, който измерва усещането за горещина поради комбинацията от влажност и температура, се очаква да се покачи до 38 градуса по Целзий, а на някои места и до 46 градуса по Целзий. Метеорологичната служба призова хората да търсят климатизирани помещения и да пият много вода.

Още 10 000 евакуирани заради пожарите в Канада

Още 10 000 евакуирани заради пожарите в Канада

Бедствието настъпва и засяга и съседните държави