Белгия удължава до 18 април част от строгите мерки, като по този начин се включва и ваканцията за католическия Великден, падащ се на 4 април, съобщи АП.

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо заяви, че епидемиологичната ситуация в Белгия остава крехка и трябва да се внимава, за да бъде държана под контрол засега, но след месеци на строги ограничения е необходимо да има перспектива за тяхното облекчаване.

В Белгия препоръчаха ваксината на Oxford/AstraZeneca за над 55-годишните

В Белгия препоръчаха ваксината на Oxford/AstraZeneca за над 55-годишните

Белгия направи обратен завой

Комитетът за консенсус, който включва белгийските федерални и регионални власти, реши да започне облекчаване на ограниченията с дейности на открито.

"Моето послание е: на въздух, на въздух, на въздух", обясни премиерът заключенията на комисията. Той вярва, че след разочарованието, възникнало в резултат на тежки ограничения, това ще допринесе за физическото и психическото здраве на хората.

Де Кроо обяви мерките, договорени с регионалните власти.

Социалният кръг на открито се увеличава от 4 на 10 души през март, като същевременно се запазва социалната дистанция и носенето на маски. От 8 март до 50 души имат право да участват в погребални церемонии. Присъствието на ученици от класове в началните и средните училища постепенно ще се възобновят.

През април се планира да се разрешат културни събития на открито с участието на до 50 души. Ще се отворят увеселителни паркове. По време на Великденските празници ще се възобновят организираните дейности за деца и младежи с ограничен брой участници. Основните и средните училища ще работят на пълен работен ден.

Белгия против обвързването на ваксинационния сертификат с пътуванията

Белгия против обвързването на ваксинационния сертификат с пътуванията

Иска изясняване на целта на документа и спазване на правата

При условие че епидемиологичната ситуация може да бъде контролирана и кампанията за ваксиниране е разширена, властите очакват, че много от забранените в момента социални контакти ще могат да се възобновят през май; заведенията за обществено хранене ще се отворят, за да обслужват клиентите както на открито, така и вътре в заведенията; ще се възобновят масовите културни събития; пазарите и панаирите ще започнат да работят; ще се отворят спортни и фитнес центрове и религиозни институции.