Хората на възраст над 55 г. в Белгия могат да бъдат имунизирани срещу коронавируса с ваксината на Oxford/AstraZeneca, докато правителство се опитва да "рестартира" остро критикуваната имунизационна кампания в страната, пише "Гардиън".

Белгия се присъедини към Германия, Франция, Полша и Италия през миналия месец с решение ваксината да се прилага само върху по-младите заради липсата на достатъчно данни за ефективността й при по-възрастни хора.

В Германия зоват ваксината на AstraZeneca да се прилага и при тези над 65 г.

В Германия зоват ваксината на AstraZeneca да се прилага и при тези над 65 г.

В страната е препоръчано ваксината да се прилага на възраст от 18 до 64 г.

Но информацията за празни центрове за ваксинация и неизползвани запаси от дози във фризерите предизвикаха широко недоволство от бавната имунизационна кампания в Белгия на фона на ръст на коронавирусните инфекции.

44% ръст на хоспитализираните с коронавирус е отчетен миналата седмица. Само 6,96% от белгийското население е ваксинирано с една доза в сравнение с 30,14% във Великобритания. В ЕС 7,26% от населението е ваксинирано.

Белгийският федерален министър на здравеопазването Франк Ванденбрук заяви, че в сряда учените и регионалните лидери ще излязат със съвети пред правителството за стратегията и проблемите.

80% от доставените на ЕС дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca стоят неупотребени

80% от доставените на ЕС дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca стоят неупотребени

Меркел призна, че има проблем с приемането на ваксината сред европейците

"Наистина искам рестарт на кампанията", отбеляза той и добави, че има проблеми, които трябва да бъдат разрешени и недопустимо забавяне.

Правителството възнамерява да преосмисли политиката си, че ваксината на Oxford/AstraZeneca трябва да се поставя само на хората на възраст под 55 г.

Наскоро резултати от проучване в Шотландия показаха, че ваксината осигурява висока ефективност срещу коронавируса при по-възрастни хора. Отчетен е 81% спад на приема в болница при ваксинирани на възраст над 80 г.

Франк Ванденбрук каза, че ако могат да поставят ваксината на Oxford/AstraZeneca на всички пълнолетни, кампанията ще бъде много по-проста и директна.

Регулаторите в Германия също са под засилен натиск да преосмислят политиката си и ваксината на Oxford/AstraZeneca да се поставя върху хора на възраст над 65 г.