Австрийската прокуратура започна разследване във връзка с взрива на газовия хъб Баумгартен, съобщи РИА Новости, позовавайки се на прокурор Кристиан Павле.

Резултатите какво е причинило взрива се очакват в рамките на осем седмици, заяви прокурор Кристиан Павле.

Загинал и ранени при експлозия в Австрия
Обновена

Загинал и ранени при експлозия в Австрия

Експлозията възникнала вследствие на технически проблем

Припомняме, във вторник сутринта на територията на газовия хъб OMV в австрийския Баумгартен при взрив един човек загина и бяха ранени 21 души. Бяха прекратени транзитните доставки към Италия, Словения и Унгария. В сряда сутринта газопреносимостта бе възстановена напълно.

Преносът на природен газ в Европа е възстановен след експлозията в Австрия

Преносът на природен газ в Европа е възстановен след експлозията в Австрия

Всички линии работят на 100%

"Прокуратурата започна разследване във връзка с небрежност, предизвикала заплаха за обществената сигурност", заяви Павле.

По думите му, на местопроизшествието е бил представител на прокуратурата, който заедно с полицаи и следствените органи е участвал в разследването, за да установят причините на взрива.

"Специалистите бяха на място още онзи ден и в течение на осем седмици ще предоставят своята оценка на прокуратурата", заяви Павле, допълвайки, че конкретни данни за причината на взрива в прокуратурата още не са получили.

По-рано в четвъртък от Gas Connect Austria съобщиха, че вероятната причина за взрива на газовия хъб в Баумгартен, където минава руски газ чрез украинско-словашкия коридор, е в новоинсталирана филтърна клетка.

Италия, Унгария и Словения останаха без газ след експлозията в Австрия

Италия, Унгария и Словения останаха без газ след експлозията в Австрия

Италия обяви извънредно положение

Централноевропейският газов хъб, разположен в австрийския град Баумгартен на границата със Словакия - международна площадка за търговия с газ, влиза в тройката на най-мащабните газоразпростределителни центрове в Европа. През газовата станция Баумгартен минавата около една трета от всички доставки на руски газ в Западна Европа.