Катастрофата на самолета на Yeti Airlines в Непал, при която загинаха 72 души през януари тази година, е причинена от пилотска грешка - пилотите по погрешка са прекъснали захранването, което е довело до аеродинамичен срив, се казва в доклад, издаден от назначена от правителството група за разследване, публикуван в четвъртък и цитиран от Ройтерс.

Самолет ATR 72, собственост на частната авиокомпания Yeti Airlines, се разби точно преди кацане в туристическия град Покхара на 15 януари в една от най-тежките самолетни катастрофи в Непал от 30 години.

В двумоторния самолет е имало 72 души, включително две бебета, четирима членове на екипажа и 15 чуждестранни граждани. Всички пътници и екипажът загинаха.

Дипак Прасад Бастола, авиационен инженер и член на групата за разследване, каза, че поради липса на осведоменост и липса на стандартни оперативни процедури, пилотите са объркали лостовете, които контролират мощността, като са ги поставили в изключена позиция, вместо да изберат положението на задкрилките.

Това е накарало двигателите да "работят на празен ход и да не генерират тяга", каза Бастола пред Ройтерс. "Но поради инерцията си, самолетът е летял 49 секунди, преди да се удари в земята."

Компанията производител ATR е базирана във Франция, а двигателите на самолета са произведени в Канада от Pratt & Whitney Canada.

Това беше най-смъртоносната въздушна катастрофа в Непал от 1992 г. насам, когато Airbus A300 на Pakistan International Airlines се разби в хълм при подход към Катманду, убивайки всички 167 души на борда. Това е най-тежката и единствена за тази година досега катастрофа на голям пътнически самолет в света.

Близо 350 души са загинали от 2000 г. насам при самолетни или хеликоптерни катастрофи в Непал - дом на осем от 14-те най-високи върхове в света, включително Еверест - където внезапните промени във времето могат да причинят опасни условия.

Европейският съюз забрани на непалските авиокомпании да влизат в своето въздушно пространство от 2013 г., като се позова на опасения за безопасността.

Човек е открит жив в отделението за колесника на алжирски самолет

Човек е открит жив в отделението за колесника на алжирски самолет

Той е настанен в болница в Париж