Пожар избухна на терминал на втечнен природен газ в Русия, информира Ройтерс. Инцидентът е станал на пристанището Уст-Луга в Ленинградска област, разположено на Балтийско море.

Огънят е обхванал една цистерна с обем 100 кубически метра. м и помпа за изпомпване на втечнен природен газ. Друг резервоар е разхерметизиран.

Терминалът, на който е станал инцидентът, е собственост на Novatek (Новатек), най-големия производител на втечнен природен газ в Русия. По-късно от "Новатек" обявиха спирането на технологичния процес на терминала и създаването на щаб за отстраняване на последствията от инцидента.

Компанията посочва като причина за пожара - "външно влияние".

Губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко съобщи в ранната сутрин за пожар на пристанището Уст-Луга на терминала на компанията "Новатек". Персоналът е евакуиран, няма пострадали, гласи съобщението на Дрозденко. Не се уточнява причината за пожара.

Преди това в социалните мрежи граждани съобщават за шум от безпилотни летателни апарати.

Министерство на отбраната на Русия не е коментирало случилото се на пристанището Уст-Луга.

В Кингисепския район е въведен режим на повишена готовност за реакция, провежда се и заседание на оперативния щаб при кризи.

Ракети по Белгород, дрон стигна до Ленинградска област
Обновена

Ракети по Белгород, дрон стигна до Ленинградска област

Дронове достигнаха до Московска и Ленинградска области

Ленинградска област беше атакувана с дронове на 18 януари. До този момент това е най-далечната точка, до която украински безпилотници успяват да стигнат. Още през зимата на миналата година на два пъти имаше тревога в областта и Санкт Петербург заради неидентифицирани въздушни обекти, подозренията бяха за дронове, но информацията така и не беше потвърдена от нито една от страните. В последния един месец обаче украински дронове системно атакуват области на Руската федерация, а властите в Киев все по-често "поемат отговорност" за атаките и коментират целите си.

Петербургското издание "Фонтанка", позовавайки се на собствени данни, съобщава, че тази нощ, малко преди пожара в Уст-Луга, силите на противовъздушната отбрана са "забелязали два дрона, летящи към Санкт Петербург". Изданието твърди, че при наближаването на града дроновете са променили курса си и са се насочили към Кингисепския район на Ленинградска област.

Тази нощ руското Министерство на отбраната съобщи на два пъти за неутрализирани безпилотни летателни апарата - три над района на Смоленск, както и над Орловска и Тулска област.

Не е ясно какви дронове са използвали украинските сили, но те със сигурност са прелетели над 900 километра, за да достигнат до пристанището във Финския залив. Освен това дроновете е трябвало да преминат през въздушното пространство на 3 държави - от Украйна, ако се приеме, че са пуснати от там, Беларус и Русия.

Ясно е обаче, че целта на украинските атаки са удари по логистиката на руската армия и снабдяването й с гориво. В петък безпилотен самолет атакува петролен склад в граничещата с Украйна Брянска област. Ден по-рано под атака бе и руски петролен терминал в Балтийско море.

В Русия правят "небесна полиция" за борба с дроновете

В Русия правят "небесна полиция" за борба с дроновете

Над 40 региона в Русия забраняват използването на дронове на много места, особено в градовете