В Санкт Петербург се появи специално полицейско подразделение за борба с дроновете. То ще отговаря за безопасността в небето по време на масови прояви, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Служителите изпълняват различни задачи. Това са мобилни патрули, чиято задача е да задържат оператори на безпилотните летателни апарати (БПЛА). Създадени са групи стрелци, въоръжени със снайпери и карабини. Те използват технически средства за потискане и неутрализиране на дронове. На първо място в новото звено бяха приети полицаи, които бяха командировани в новите територии (така в Русия наричат окупираните региони на Украйна - бел.ред.)", цитира РБК представител на МВР..

Снайперисти с антидронови електромагнитни пушки се появиха за първи път на 9 май, те охраняваха въздушното пространство на покривите на сградите и по време на парада за Деня на победата.

В Урал в сряда регионалното Главно управление на Министерството на вътрешните работи обяви, че ще създаде специални отдели в големите градове, които ще наблюдават полетите на дронове в райони, където те са забранени.

Миналата седмица в сряда, 3 май, Кремъл съобщи за свален дрон над купола на Сенатския дворец, съответно видео се появи в социалните мрежи. Пресслужбата на Владимир Путин нарече това нападение и "опит за убийство на президента".

От края на миналата година най-малко 40 региона в Русия са ограничили или забранили полетите с дронове.

ISW: Атаката с дронове по Кремъл е инсценировка

ISW: Атаката с дронове по Кремъл е инсценировка

Опит на Путин да създаде условия за по-широка обществена мобилизация