Вътрешният министър Али Йерликая съобщи в неделя, че двама души са били задържани след срутването на сграда в Истанбул. Това са собственикът на сградата и собственикът на ресторант на приземния етаж, съобщава АП. 

Той идентифицира загиналия при инцидента като гражданин на Туркменистан, както и няколко други, живеещи в сградата.

Сградата, построена през 1988 г., е напълно разрушена, а районът около нея е отцепен за движение. Турският министър на околната среда Мехмет Йозхасеки по-рано съобщи, че сградата е имала неправомерно построен допълнителен етаж, което може да е причина за срутването.

Разследването на инцидента е разпоредено от републиканската прокуратура.

Загинал и ранени при срутване на сграда в Истанбул

Загинал и ранени при срутване на сграда в Истанбул

Властите са установили незаконно построен допълнителен етаж

Припомняме, че един човек загина, а осем души бяха ранени при срутване на триетажен жилищен блок в квартал "Кючюкчекмедже" в Истанбул.  Двама от пострадалите са в тежко състояние, а всички ранени са настанени в болница.

На приземния етажа на сградата е имало кафене и ресторант, които за щастие не са работели в момента на срутването.

Районът "Кючюкчекмедже" е известен със своята сеизмична активност и рискове, свързани със Североанадолския разлом.

Срутването поднови страховете за устойчивостта на сградите в град, предразположен към земетресения.

Повече от 59 000 души загинаха миналата година, когато земетресение с магнитуд 7,8 удари части от Южна Турция и съседна Сирия. Бедствието подчерта лошото прилагане на строителните разпоредби в Турция. Истанбул, с официално население от 16 милиона, се намира близо до Северноанадолския разлом. Земетресение от 1999 г. с център южно от града уби най-малко 18 000 души. Общината каза, че има 200 000 сгради, в които живеят 3 милиона души, които се нуждаят спешно от подобрение.