Двама души са починали в Япония след ваксинация срещу коронавирус с препарата на американската фармацевтична компания Moderna от партида ваксини, за някои от които беше установено, че съдържат неизвестни примеси. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи.

"Получихме информация за смъртта на двама души, които са били ваксинирани с препарати от същата партида, където преди това бяха открити ваксини с примеси. Междувременно не е известно дали има чужди компоненти в състава на препаратите, които са били приложени на упоменатите хора. Ние извършваме проверка за връзка между използването на тези ваксини и смъртните случаи", се подчертава в изявлението на ведомството.

Съгласно информацията на ведомството починалите са мъже на 38 и 30 години, които преди това не са имали хронични заболявания и алергични реакции. Те са били ваксинирани с втора доза ваксина съответно на 15 и 22 август. На следващия ден след ваксинацията и двамата са имали температура. Двамата мъже са починали три дни след ваксинацията по неизвестни причини.

В Япония изтеглят 1.6 млн. дози от ваксината Moderna

В Япония изтеглят 1.6 млн. дози от ваксината Moderna

Във ваксината е засечено "чуждо вещество"

По-рано Министерството на здравеопазването обяви спиране на употребата на около 1,63 млн. дози ваксини на Moderna. По данни на агенция "Киодо" замърсените ваксини са произведени в Испания, размерът на неизвестните частици достига няколко милиметра. Съобщава се, че неизвестните компоненти могат да са метални частици, тъй като те реагират на магнити. Междувременно, към момента на публикуване на изявлението на Министерството на здравеопазването, местните власти вече бяха пуснали за жителите на Япония около 170 хил. дози ваксина от партидата, в която след това бяха открити примеси.

В Япония освен препарата на Moderna се използват ваксините на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и американско-германския консорциум Pfizer/BioNTech. В момента 69,2 млн. души (54,5% от населението) са получили първата доза ваксина в страната, а 55,2 млн. (43,5%) са получили две дози.