След като по-рано днес Дания обяви за свой заболял в Латинска Америка от вируса зика турист, то Швейцария съобщи за двама свои граждани, които също са болни.

Двамата са пътували до Хаити и Колумбия.

Няма бременна жена сред тях, обаче допълват те, тъй като вирусът е особено опасен за бременните. Нито един от двамата не се нуждае и от лечение в болница.

Оказа се също така, че заболели в Европа са били регистрирани още през миналата година. Съобщава се за 10 болни холандци, петима британци, четирима италианци, четирима португалци, двама испанци и един швед. Всичките те са пътували до Латинска Америка - някои от тях до Бразилия. Всички те са били регистрирани през цялата година.

Русия обяви, че следи с особено внимание този проблем, за да бъде подготвена с адекватно лечение за възможните заболели свои граждани. Президентът Владимир Путин заяви, че се работи съвместно с транспортните компании, за да се реагира своевременно.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че подозира връзка между вируса зика и рядък вроден дефект, който води до увреждане на мозъка на бебетата. Доказателствата са косвени.

Пренасяният от комари вирус изправи на нокти Бразилия. Над 200 хиляди войници са мобилизирани в южноамериканската страна.

Около 3900 са случаите на зика в страната. Около 50 бебета са починали.

Предстои провеждането на лятна олимпиада там и властите обявиха, че взимат нужните мерки, за да се гарантира безопасността на спортистите и зрителите.

Все още няма създадена ваксина срещу вируса. Според Световната здравна организация, създаването на такава може да отнеме 10 години.