Двама мигранти загинаха, а други 200 бяха спасени в събота, когато лодката им потъна край северното крайбрежие на Ливан, откъдето все повече хора предприемат рискованото пътуване, за да избягат от сринатата икономика, съобщи AFP.

Мъже, жени и деца, предимно бежанци от Сирия, но също и около 50 ливанци - са били на борда на кораба, когато е изпаднал в затруднение.

"Три военноморски кораба, придружени от друг от UNIFIL (мисията на ООН в Ливан), пристигнаха на мястото край Селаата и персоналът спаси около 200 души", съобщи армията в Twitter.

Сирия спаси лодка с бедстващи мигранти от Ливан

Сирия спаси лодка с бедстващи мигранти от Ливан

Но много от пътуващите са се удавили

По-рано армията съобщи, че е бил изпратен военноморски патрул, за да спаси кораба, пълен с хора, опитващи се незаконно да напуснат ливански води.

Десетки роднини на спасените се втурнаха в пристанището на Триполи, за да изчакат завръщането им на брега.

Ливан е затънал в това, което Световната банка описва като една от най-лошите икономически кризи в съвременната история. Страната прие  повече от милион бежанци от гражданската война в Сирия.

Някога той беше само стартова площадка за чуждестранни мигранти, но почти три години икономически колапс накараха собствените граждани на Ливан да се присъединяват все повече към сирийските и палестинските бежанци, които искат да напуснат страната по опасни морски пътища.

Те са сред милионите, разселени за повече от десетилетие от войната в Сирия.

"Планирах да отида с брат си, но не успях да събера достатъчно пари", каза Джомаа, добавяйки, че брат му е взел дълг, за да финансира пътуването си.

Лодка с около 60 души се е преобърнала край Ливан

Лодка с около 60 души се е преобърнала край Ливан

Спасени са 45 от пътуващите

В края на септември около 100 мигранти загинаха, когато лодката им потъна край бреговете на Сирия, след като напуснаха Ливан, в един от най-смъртоносните подобни епизоди.

Мигрантите, заминаващи от Ливан, се отправят към Европа, като една от основните дестинации е Кипър, само на 175 километра.

Агенцията на ООН за бежанците съобщи, че най-малко 1570 лица, включително 186 ливански граждани, са се качили или са се опитали да се впуснат в незаконни морски пътувания от Ливан между януари и ноември 2021 г.