Френските власти съобщиха, че рано в понеделник са открити две тела в развалините на сграда, която се срути в Марсилия след голяма експлозия, докато спасителите се опитваха да намерят поне шестима души, които все още не са открити.

Телата бяха открити около 24 часа след взрива, който срути четириетажната сграда в средиземноморския пристанищен град.

Спасителните работници продължиха спасителните операции през нощта в неделя срещу понеделник с помощта на кран и осветление, но продължаващ пожар под развалините затрудняваше работата им, като затрудняваше и работата на пожарникарите с кучетата-следотърсачи.

"Като се имат предвид особените трудности при намесата, изваждането (на телата от мястото) ще отнеме време", се казва в кратко изявление на пожарната служба, в което се съобщава, че телата са намерени.

След това съдебният орган ще пристъпи към идентифициране на жертвите, се допълва в съобщението.

По-рано в неделя, преди откриването на телата, местният прокурор Доминик Лоренс заяви пред репортери, че осем души "не са отговаряли на телефонни обаждания".

Петима души от съседните сгради са получили леки наранявания при взрива и срутването.

"Тази вечер болката и скръбта са големи", заяви в изявление кметът на Марсилия Беноа Паян.

"Всички служби на града, както и на държавата, и в този момент са напълно ангажирани да продължат издирването", добави той.

Две сгради рухнаха след взрив в Марсилия

Две сгради рухнаха след взрив в Марсилия

Около десет души са под развалините

Причината за експлозията все още не е установена, но разследващите разглеждат възможността тя да е резултат от изтичане на газ.

Повече от 100 пожарникари се борят с огъня в руините на сградата, за която се смята, че има по един апартамент на всеки етаж.

Множество свидетели описват експлозията пред АФП.

"Спях и се чу огромен взрив, който наистина разтърси стаята. Събудих се от шок, сякаш бях сънувала", разказва Саверия Мосние, която живее на улица близо до мястото на инцидента в квартал Ла Плейн.

"Много бързо усетихме силна миризма на газ, която се носеше наоколо, все още я усещахме тази сутрин", добави тя.

Две сгради в съседство с разрушения имот са сериозно повредени, като едната се срутва по-късно през деня, без да бъдат ранени спасителите.

Почти 200 жители са били евакуирани, а 50 са поискали спешно да бъдат пренастанени.

В съседен район е открит център за помощ на хора, които търсят изчезнали членове на семействата си или свои близки.

"Много семейства в квартала се страхуват", казва Арно Дюплекс, председател на родителската асоциация в близкото начално училище "Тиволи", която се е задействала, за да координира помощта за евакуираните.

Министърът на жилищното строителство Оливие Клайн ще посети Марсилия в понеделник, след като в неделя министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин.

Това бедствие хвърли тежка светлина върху жилищните стандарти в града, като според групите за помощ 40 000 души са живеели в некачествени постройки.

Но в неделя властите изглежда изключиха структурните проблеми при последното срутване.

"За тази сграда не е имало предупреждение за опасност и тя не се намира в квартал с некачествени жилища", заяви Кристоф Миран, префект на регион Буш дю Рон.