Взрив избухна в неделя на пазара на едро "Сурмалу" в Ереван, предизвиквайки огромен пожар, съобщи Министерството на извънредните ситуации на Армения, цитирано от ТАСС.

"Имаше взрив на пазара Сурмалу, след което започна пожар, който беше определен като трета категория. На мястото е изпратен противопожарен и спасителен екип, след това още два", се казва в изявление на Министерството.

По предварителни данни на ведомството един човек е загинал, а най-малко 26 са ранени. Според ръководителя на Бърза помощ Тагуи Степанян седем пострадали са откарани в болници. разчистването на разрушенията продължава и под тях има затрупани хора.

"Към момента седем пострадали са транспортирани в болници. Но това е непълна картина, тя се променя всяка секунда", каза Степанян.

"Все още има хора под развалините," каза прессекретарят на кметството на Ереван Левон Сардарян. "На мястото се извършват спасителни дейности."

"Склад с материали за фойерверки се взриви на пазара "Сурмалу". Специалисти на Министерството на извънредните ситуации и спасители са на място и се опитват да извадят пострадалите от развалините. Все още няма точна информация за броя на пострадалите", каза той .

Пазарът се намира близо до центъра на Ереван

Засега не се съобщава какви са версиите за взрива и последвалия пожар и дали става дума за умишлени действия или тероризъм.

По-късно директорът на Спасителната служба на Министерството на извънредните ситуации на Армения Арсен Гаспарян каза  пред журналисти, че към момента е известно за 45 ранени. Поне 10 от тях са непълнолетни. За сега огнеборците не успяват да локализират пожара заради продължаващите взривове на питотехника.

В последствие от министерството информираха, че 51 пострадали от инцидента са настанени в лечебни заведения.

След това Reuters информира, че по данни на арменското Здравно министерство загиналите са двама, а броят на ранените е достигнал 60, от които 22-ма вече са изписани от болница.