Един милион нови инфекции, предавани по полов път, се случват всеки Божи ден, изчисли Световната здравна организация (СЗО).

Това означава повече от 376 млн. нови случая годишно за четири инфекции - хламидия, гонорея, трихомониаза и сифилис.

СЗО подчертава липсата на напредък в спирането на разпространението на инфекциите, предавани по полов път и изтъква, че данните са "изключително тревожни", съобщава Би Би Си.

Експертите са особено загрижени за повишаването на резистентните на лекарства сексуално предавани инфекции.

СЗО редовно оценява глобалното въздействие на четирите често срещани инфекции.

В сравнение с последния си анализ през 2012 г. СЗО съобщава, че "няма съществен спад" в равнищата на новите или съществуващите инфекции.

Предполага се, че около един на всеки 25 души в световен мащаб има най-малко една от тези четири полово предавани инфекции, като някои страдат от няколко инфекции едновременно.

Данните показват, че сред хората на възраст между 15 и 49 години през 2016 г. е имало:

  • 156 млн. нови случая на трихомониаза;
  • 127 млн. нови случая на хламидия;
  • 87 нови случая на гонорея;
  • 6,3 млн. нови случая на сифилис.

Трихомониазата се причинява от инфекция от паразит по време на секс. Хламидия, сифилис и гонорея са бактериални инфекции.

Симптомите на сексуално предаваните инфекции могат да включват отделяне на гной, болка при уриниране и кървене между менструациите. В много от случаите обаче няма никакви симптоми.

Сериозните усложнения могат да включват възпалително заболяване на таза и безплодие при жени от хламидия и гонорея, както и сърдечно-съдови и неврологични заболявания от сифилис.

Ако жена се зарази с полово предавана инфекция, когато е бременна, това може да доведе до мъртво раждане, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и здравословни проблеми за бебето, включително пневмония, слепота и вродени деформации.

Д-р Питър Салама от СЗО коментира: "Виждаме тревожна липса на напредък в спирането на разпространението на полово предавани инфекции в световен мащаб. Това е сигнал за тревога за предприемане на съгласувани усилия, за да се гарантира, че всички, навсякъде могат да имат достъп до услугите, от които се нуждаят, за да се предотвратят и лекуват тези инвалидизиращи заболявания."

Практикуването на безопасен секс, особено чрез използване на презервативи и по-добър достъп до тестване, са от решаващо значение, изтъкват от СЗО.