Един от заподозрените за участие в стрелбата в Сан Бернардино е идентифициран като Саид Фарук. Той е работил в областта на общественото здраве и е открил огън по колегите си на коледно парти, съобщават световните медии.

По информация от колеги и публичните регистри става ясно, че Фарук е работил като здравен специалист в общинската здравна служба, в която се провеждало партито.

Припомняме, по време на стрелбата са убити 14 души, а други 14 са ранени. Не е ясно дали става въпрос за терористичен акт. 

След като избягал от местопрестъплението, полицията блокирала къщата му. Един мъж и една жена са застреляни, след като избягали с черен автомобил. Третият заподозрян е избягал пеша преди да бъде задържан. Впоследствие той е задържан, но не се знае дали е свързан със стрелбата. 

Междувременно полицията съобщи, че се смята, че само двама са участвали в стрелбата в Сан Бернардино. И двамата заподозрени са мъртви. Полицията не коментира какви са мотивите за нападението, обяснявайки, че е твърде рано да се каже.

Служителите на реда са идентифицирали втория заподозрян като 27-годишна Ташфин Малик. Жената имала връзка с Саид Фарук.

На мястото на стрелбата са открити три взривни устройства. Те са били унищожени. Заподозрените са били въоръжени с пушки и пистолети.

Шефът на полицията в Сан Бернардино заяви, че 28-годишният Фарук и 27-годишната Малик са били или гаджета или съпрузи.

По време на стрелбата е бил ранен полицай. Той е болница.

Двете огнестрелни оръжия са били закупени законно от стрелците.

Според източници на Си Ен Ен Фарук е американски гражданин.

По информация на „Асошиейтес прес” Саид Фарук по-рано тази година е пътувал до Саудитска Арабия и се е върнал със съпруга.

Затят на Фарук Фархан Кан заяви на пресконференция, цитиран от The Telegraph, че за последно е разговарял с Фарук преди седмица, за да изкаже съболезнования на семейството му заради смъртен случай.

„Нямам идея защо го направи. Защо го направи? Защо му е да направи подобно нещо? Аз самият съм шокиран. Аз съм нормален човек”, споделя мъжът.

Бивша колежка на Фарук казва, че той работел като инспектор по храните. Бил много тих и не говорел много. Жената споделя, че наскоро той се върнал от отпуск по бащинство.

Мъж, който се представил за бащата на Фарук, казал, че синът му работел като здравен служител, инспектирал ресторанти и хотели. Бил женен и имал дете. Бащата не бил виждал Фарук от известно време.

Той беше много религиозен. Отиваше на работа, връщаше се, отиваше да се моли, връщаше се. Той е мюсюлманин”, споделя още мъжът.