Египетският министър на здравеопазването Хала Зайед заяви, че Кайро възнамерява да произвежда 1 милиард дози годишно от ваксината срещу коронавирус COVID-19 на китайската компания Sinovac. Така страната щяла да стане "най-големият производител на ваксини" в Близкия изток и Африка, съобщи Arab News.

Хала Зайед отбеляза, че съгласно условията на споразумението с китайската фармацевтична компания Sinopharm, заводът в Кайро ще произвежда повече от 200 милиона дози ваксини годишно за задоволяване нуждите на жителите на страната. Производителността на още един завод трябва да достигне "около 1 милиард годишно". Производството ще се фокусира върху износа на ваксината и нейното разпространение в африканските страни.

Египет отменя COVID мерки от юни

Египет отменя COVID мерки от юни

Спасява туризма, пострадал от кризата

Експерти от Китай вече са посетили Египет, за да инспектират оборудване и материали за производство на ваксините във фабриките, собственост на египетската държавна компания.

По време на пандемията от коронавирус COVID-19 е регистриран при 288 хиляди жители на страната, 16.7 хиляди пациенти са починали, други над 239 хиляди са напълно оздравели.

Според официалната статистика около 7,5 милиона египтяни са получили поне една доза ваксина срещу коронавирус.