Двама души са станали жертва на нападение от акули в египетския град Хургада.

По-рано беше съобщено за смъртта на 68-годишна австрийка. Сега египетското министерство на околната среда, цитирано от "Ал Арабия", твърди, че е загинала още една жена.

Други подробности за произшествието не са дадени, но според "Дейли мейл" втората жертва е румънка, която е била на почивка в Хургада.

Заради инцидента част от Червено море в района на курорта Хургада е затворена за плуване.

Губернаторът на Червено море Амр Ханафи забрани всякаква дейност в района на Сахал Хашиш, където бяха убити австрийски и румънски турист. Мярката е взета в съответствие с международните разпоредби при нападение от акула, обявиха властите.

Сидни затвори плажовете си след фаталното нападение на акула

Сидни затвори плажовете си след фаталното нападение на акула

Това е първото подобно нападение от 60 години насам

Акулите, които в нормални условия не нападат хора, са известни като най-агресивните и опасни морски същества. При цялата опасност и агресивност на морския хищник, нападението му над хора трябва да е било провокирано от някакви необичайни външни фактори: някакво необичайно и непознато явление, нарушение в диетата, което е накарало акулите да излязат на брега и да започнат да ловуват хора, твърдят експертите.

"Акулите са много консервативни и предпочитат да се хранят с различни морски обитатели, особено с риба тон, калмари, миди и хранителни отпадъци от галерите на преминаващите кораби.

Акула уби тийнейджър

Акула уби тийнейджър

Инцидентът е станал в Австралия

Хората не са част от традиционната им хранителна верига, така че целенасочените нападения на морски хищници срещу хора са рядкост", обясняват ихтиолозите.

Според една от версиите последните нападения на акули край Хургада може да са предизвикани от неотдавнашната катастрофа на баржа в района. По данни на медиите корабът е превозвал няколко хиляди овце. Възможно е течението да е пренесло труповете на мъртвите животни до местата за почивка на туристите и по този начин да е привлякло морските хищници там.

В Испания заснеха 6-метрова акула, обикаляща до плувец

В Испания заснеха 6-метрова акула, обикаляща до плувец

Изненадващо обаче не го е атакувала

Най-трагичният инцидент през последните години се случи в друг популярен египетски курорт, Шарм ел-Шейх, в края на 2010 г., когато в разстояние на няколко дни акула уби първо жена от Германия, а след това рани тежко трима руснаци и един украинец.