Египетски пътнически самолет с 66 души на борда, който изпълнявал полет от Париж до Кайро, е изчезнал от радарите над Гърция или Турция, предаде ТАСС.

Пасажерите са 56, като между тях има 3 деца. Екипажът на борда е бил 10 души, между които и няколко души, отговарящи за сигурността.

30 от пътниците са египетски граждани, 15 са французи, двама иракчани, по един британец, белгиец, португалец, канадец, суданец, алжирец, както и граждани на Чад, Кувейт и Саудитска Арабия.

Оланд: Египетският самолет е катастрофирал, не изключваме тероризъм

Оланд: Египетският самолет е катастрофирал, не изключваме тероризъм

Самолет Airbus A320 на самолетната компания EgyptAir

Лайнерът Еърбъс А320 на авиокомпания EgyptAir е излетял от френската столица в 23.09 ч. снощи (0.09 ч. българско време). Според някои данни пилотите са се свързали за последно с диспечерите над гръцката столица Атина, а според други - в турското въздушно пространство.

От авиокомпанията в "Туитър" съобщиха, че полет Flight MS804 е изчезнал от радара, докато самолетът е бил на височина 37 000 фута (11 280 метра) и вече е навлязъл в египетското въздушно пространство.

От борда на самолета е постъпил сигнал за бедствие, съобщи Министерството на гражданската авиация на Египет. Сигналът е бил от оборудването на самолета, което съобщава за извънредни ситуации. Сигналът е получен в 4.26 часа местно време – малко след изчезването на самолета от радарите. От министерството потвърдиха факта на катастрофата на самолета.

Премиерът на Египет не изключва възможността на борда на изчезналия самолет да е извършен атентат.

Самолетът е трябвало да се приземи в египетската столица в 03:15 часа египетско време.

Най-вероятно самолетът на Egyptair е паднал в Средиземно море, съобщи телевизионният канал „Маядин” позовавайки се на източници от авиокомпанията.

Шефът на гръцката гражданска авиация съобщи, че самолетът е изчезнал от радара две минути, след като е напуснал въздушното пространство на балканската страна.  Самолетът е изчезнал на около 280 километра от египетското крайбрежие.

В района, където самолетът е изчезнал от радарите, е започнала спасителна операция на египетските военноморски сили. Към спасителите са се присъединили и два гръцки кораба. На гръцкия остров Карпатос са в готовност и хеликоптери, които да се включат към спасителната операция.

По данни на телевизионния канал „Ал Арабия” жители на един от гръцките острови са забелязали рано сутринта взрив в небето.

Гръцкото министерство на отбраната съобщи, че се проверява информация, получена от капитан на търговски кораб за забелязани "пламъци във въздуха" на 130 морски мили южно от остров Карпатос.

Премиерът на Египет не изключва възможността на борда на изчезналия самолет да е извършен атентат. От Министерството на гражданската авиация на Египет призоваха журналистите да се въздържат от коментари и предположения по повод на случилото се.

Бившият директор на френското Бюро по разследвания и анализи на сигурността на гражданската авиация Жан Пол Троадек, цитиран от ТАСС, също не изключва катастрофата на самолета да е следствие от извършен терористичен акт.

Все още няма официално съобщение с позицията на компанията, като нейни представители заявиха, че ще направят това, когато специалистите разполагат с повече информация. 

Екипажът се е състоял от 2 пилоти, 5 стюарди и стюардеси и 3-ма охранители, информира Си Ен Ен.

Първият пилот на самолета и бил с богат опит - 6275 часа летателно време, като от тях 2101 са преминали на борда на А320. Вторият пилот е имал 2766 часа във въздуха. Машината е била произведена преди 13 години.

Премиерът на Франция Мануел Валс заяви, че се разследват всички възможни версии за изчезването на самолета. Френското правителство се събира на извънредно заседание.

Стана ясно, че президентите на Египет и Франция са разговаряли във връзка с извънредната ситуация с изчезването на лайнера.

На летището „Шарл де Гол” във Франция е открит кризисен център. Същото направиха и египетските власти, където вече се събират роднини и близки на пътниците от изчезналия самолет.

преди 7 години в 12:23 ч.

От 1972 година е имало 23 инцидента със самолети на EgyptAir, включително и днес.

преди 7 години в 12:09 ч.

Сателитна снимка на НАСА

преди 7 години в 12:08 ч.

Кораби се насочават към мястото, където се предполага, че самолетът е паднал

преди 7 години в 11:36 ч.

преди 7 години в 11:13 ч.

От Airbus съобщиха, че EgyptAir A320 има 48 хиляди летателни часа. Задвижван е от двигатели IAE. Компанията потвърди, че самолетът е изчезнал около 2:30 часа египетско време.

преди 7 години в 11:11 ч.

Въздушният транспорт е един от най-безопасните варианти за пътуване, според Международната асоциация за въздушен транспорт. По един голям инцидент се е случил на всеки 3,1 милиона полета през 2015 година или като процент 0,32. Данните показват, че има подобрение от 0,46 за петгодишния период от 2010 до 2014 година.

преди 7 години в 11:10 ч.

Остров Карпатос