Експлозия е станала в рафинерията "Петромидия" в румънския град Нъводари, при което двама души са ранени, съобщава местната медия Digi24.

По-късно "Франс прес" съобщи, че при инцидента е загинал един работник и още петима са били ранени. Ранените са били откарани в болница в Констанца, като един от тях има сериозни наранявания. 

Все още не е ясно какво е причило експлозията.

Министърът на околната среда Танчос Барна подчерта, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо.

Гъстият облак дим се движи в северна посока и към морето, а не към брега, добави министърът. Той отбеляза, че на място има мобилна лаборатория за наблюдение на качеството на въздуха.

На място са изпратени осем пожарни коли, две линейки и едно мобилно интензивно отделение.

Периметър за безопасност е отцепен в зоната на експлозията, опасността от експлозии и нов пожар е висока.

Нъводари се намира на около 17 км северно от Констанца.

В момента "Петромидия" е най-голямата рафинерия в Румъния. Рафинерията се управлява от Rompetrol Rafinare. Компанията е собственост на KMG International и на румънската държава чрез нейното министерство на енергетиката.

Rompetrol е основната марка на KMG International, група, собственост на "КазМунайГаз", националната петролна и газова компания на Казахстан. През миналата година в "Петромидия" са преработени 4,8 млн. тона суровини (1,16 млн. тона бензин и над 2,6 млн. тона дизел и авиационно гориво).

Рафинерията беше обект на спор между "КазМунайГаз" и румънското правителство в началото на 2000-те. През 2016 г. прокурорите конфискуваха рафинерията като част от разследване за укриване на данъци, пране на пари и измами, открито през 2006 г. Разследването беше прекратено през 2019 г.