ООН изрази загриженост относно първото потвърдено огнище на холера в Сирия от години, заявявайки, че то представлява "сериозна заплаха" за целия регион, информира Би Би Си.

Повече от 900 предполагаеми случая и осем смъртни случая са докладвани в разкъсаната от война страна през последните три седмици.

Огнището е съсредоточено в провинциите Алепо и Дейр ал Зур. Смята се, че е свързано с хора, пиещи замърсена вода от река Ефрат, която тече през провинциите, и я използват за поливане на земеделски култури.

Епидемията се разглежда и като индикатор за сериозния недостиг на вода в цяла Сирия, причинен от изменението на климата и конфликта. Повишаващите се температури, валежите под средното ниво и намаленият поток от съседна Турция нагоре по течението доведоха до критично ниски нива в Ефрат.

Всичко това, съчетано с щетите по инфраструктурата за водоснабдяване и канализация, остави много от 5-те милиона сирийци, които зависят от реката за питейна вода и напояване на културите, разчитащи на несигурни източници. Това също така предизвика увеличаване на опасните болести, пренасяни по вода, като холера.

Сирийското министерство на здравеопазването съобщи в понеделник, че 20 случая на холера, включително два смъртни случая, са потвърдени от лаборатории в северната провинция Алепо. са потвърдени в крайбрежната провинция Латакия, както и два в столицата Дамаск.

ООН предупреди, че данните от наблюдението показват, че общо 936 тежки случая на остра диария, включително най-малко осем свързани смъртни случая, са били регистрирани в Сирия от 25 август.

Повече от 670 от тези предполагаеми случаи и шест от смъртните случаи са в Алепо, докато 201 случая и два смъртни случая са в източната провинция Дейр ал Зур.

Огнището представлява сериозна заплаха за хората в Сирия и региона", предупреди хуманитарният координатор на ООН в Сирия Имран Риза.

ООН съобщи, че бързи диагностични тестове, интравенозни течности и рехидратиращи соли са били доставени на здравни заведения в засегнатите общности и други високорискови зони, като лагери за разселени хора. Чистата вода също се доставя с камиони, но холерата продължава да се разпространява.

Холерата е остра диарийна инфекция, причинена от поглъщане на храна или вода, заразени с бактерията Vibrio cholera. В тежки случаи болестта може да убие в рамките на часове, ако не се лекува.