Броят на предполагаемите случаи на холера в Йемен е набъбнал до 1410 за три седмици, откакто е регистрирано огнището на заболяването. Това обяви Световната здравна организация, цитирана от "Ройтерс". Повечето от здравните заведения и източниците на чиста вода са разрушени вследствие на продължаващата 18 месеца война.

На 6 октомври Министерството на здравеопазването обяви епидемия в град Сана. До 10 октомври СЗО обяви, че има 24 предполагаеми случая. Ден по-късно представител на организацията в Йемен каза, че няма разпространение на болестта.

Днес обаче говорителят на СЗО Тарик Ясаревич заяви на брифинг в Женева, че до четвъртък има повече от 1410 предполагаеми случаи на холера в 10 от 23-те провинции на Йемен. Повечето от тях са в Тайз, Аден, Лахдж, Ходейда и Сана.

Конфликтът между водената от Саудитска Арабия коалиция и хутите, които контролират голяма част от Северен Йемен, включително Сана, доведе до разрушаването на много от инфраструктурата на страната. Във войната са убити повече от 10 000 души, а милиони са разселени.

Холерата е само един от рисковете във войната в Йемен, но бързото разпространяване на заболяването ще добави нов аспект към хуманитарната катастрофа. От УНИЦЕФ съобщават, че 7,4 млн. деца се нуждаят от медицинска помощ, а 370 000 са изложени на риск от тежко недохранване.

Световната здравна организация обяви в сряда, че само 47 от предполагаемите случаи са дали положителен резултат за холера и че епидемията се е разпространила отвъд столицата до още 9 провинции.

Деца на възраст по 10 години съставляват половината от случаите. 6 са починали от холера, а 36 от смъртните случаи са свързани с остра водниста диария.

Въпреки че повечето от заболелите нямат симптоми или имат слаби симптоми, които могат да бъдат лекувани с перорален рехидратиращ разтвор, в по-тежките случаи заболяването може да убие за часове, ако не е лекувано с интравенозни течности и антибиотици.