Генерал Скот Милър, командващ американските сили в Афганистан, предупреди в събота, че би било "грешка" да се атакуват американски войски на фона на повишено напрежение в страната поради крайния срок за изтегляне на чуждестранните войници от 1 май.

Атентат в Афганистан уби и рани стотици

Атентат в Афганистан уби и рани стотици

Кола-бомба е била взривена в източната част на страната

"Връщането към насилието би било безсмислено и трагично. Но не се заблуждавайте, ние разполагаме с военни средства, за да реагираме насилствено на всякакъв вид атаки срещу коалицията и с военни средства за подкрепа на афганистанските сили за сигурност. Това би било грешка", каза генерал Милър.

Няколко страни членки на НАТО са разположили допълнителни сили или ги държат в готовност за осигуряване на напускането на военните. Причината е, че има опасения, че талибаните могат да атакуват военните части по време на изтеглянето на международните сили.

САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

Изтеглянето трябва да приключи до 11 септември

След близо 20 години САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на последните си войски от Афганистан, обобщи ДПА.

Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се съгласи да изтегли американските войски от Афганистан до 1 май 2021 г. в споразумение с талибаните. Настоящият президент Джо Байдън обаче обяви миналия месец, че силите ще останат в страната до 11 септември.